Четири процента преднина да консерваторите в последните проучвания

Великобритания в кампания за най-непредсказуемите избори от години

Лейбъристите: Излизане на Великобритания от ЕС е голяма опасност за компаниите

Дейвид Камерън напуска "Даунинг стрийт", за да отиде при кралицата.

Британският премиер Дейвид Камерън направи в понеделник прощално посещение при кралица Елизабет Втора в деня, когато официално започва кампанията за най-непредсказуемите избори във Великобритания от десетилетия, насрочени за 7 май, предават осведомителните агенции в понеделник от Лондон.

Аудиенцията при кралицата - може би последна за Камерън като министър-председател - се състоя след разпускането на парламента. Посещението на Камерън при кралицата е по-скоро проява на любезност, отколкото необходимост. Тези избори предвиждат да се сложи край на историческата практика британският премиер да поиска от монарха да разпусне парламента. Със закон, определящ датата на изборите на всеки пет години, това сега става автоматично, отбелязва АП.

През 2010 г. избирателите не осигуриха мнозинство нито на Консервативната, нито на Лейбъристката партия в Камарата на общините, а сега изборният пейзаж е още по-фрагментиран. Малки партии като шотландските или уелските националисти, "зелените" и антиевропейската формация ще определят съотношението на силите на вота през май.

Макар че теми като Европа и имиграцията ще играят много важна роля в кампанията, както консерваторите, така и лейбъристите фокусират посланията си върху икономиката. Камерън предупреждава, че победа на лейбъристите ще означава високи данъци и ще застраши възстановяването на страната от рецесията.

Лидерът на основната опозиционна партия Ед Милибанд, на свой ред, твърди, че за много избиратели съживяването изглежда като нещо далечно, което се случва другиму другаде. Милибанд откри кампанията си с реч, целяща да успокои бизнеса, че лейбъристите няма да увеличават данъците и бюрокрацията. Той определи обещанието на консерваторите да свикат референдум за членството в Евросъюза като "ясна и непосредствена опасност" за бизнеса във Великобритания.

Четири процента преднина за консерваторите

Консерваторите на британския премиер Дейвид Камерън водят с четири процента пред опозиционната Лейбъристка партия в навечерието на изборите на 7 май, предаде агенция Ройтерс, като се позова на публикувани в неделя данни от социологическо проучване.

Анкетата е осъществена от агенция КомРес (ComRes) за АйТиВи Нюз (ITV News) и в. "Дейли мейл" и дава най-голямата преднина за консерваторите пред лейбъристите от септември 2010 г. насам.

Според резултатите Консервативната партия се ползва с електорална подкрепа от 36 процента, което е с един процент повече от миналата седмица, докато Лейбъристката партия събира 32 процента, тоест има спад от три на сто. Либералните демократи събират девет процента електорална подкрепа, Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) - 12 на сто, а Зелените - пет процента.

Том Млудзински от агенция КомРес коментира, че тези избори се очертават като несигурни както за консерваторите, така и за лейбъристите, но в дългосрочна перспектива се очертава укрепване на позициите на консерваторите.

Като илюстрация на променливостта в предизборните нагласи, друго проучване, публикувано по-рано вчера, показа четири процента преднина за Лейбъристката партия пред консерваторите на Камерън след първия телевизионен дуел в кампанията, отбелязва Ройтерс.

Лейбъристите: Излизане на Великобритания от ЕС е голяма опасност за компаниите

Лейбъристката партия представи икономическата си програма за изборите на 7 май, изтъквайки, че най-сериозната опасност за британските предприятия е излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде Франс прес.

На цяла страница на икономическия вестник "Файненшъл таймс" основната британска опозиционна партия критикува обещанието на премиера консерватор Дейвид Камерън да организира през 2017 година референдум за принадлежността на страната към ЕС, ако бъде преизбран за втори мандат.

Лейбъристите предупреждават, че това би било най-голямата опасност за британските компании. Те обещават "да привилегироват националния интерес" и да "реформират, но не и да напускат" ЕС.

Следват шест цитата на ръководители на големи предприятия, които призовават Обединеното кралство да остане в ЕС.

"Над три милиарда работни места във Великобритания са свързани с обмена с ЕС", подчертава Лейбъристката партия, като припомня, че "ЕС е най-големият пазар за износа" на страната, поради което призовава избирателите да гласуват за нея, за да се запази този пазар.

Лидерът на партията Ед Милибанд представи подробно икономическия манифест на партията си в централата на агенцията за финансова информация Блумбърг.

В документа от 22 страните са описани ангажиментите на Лейбъристката партия "да намалява дефицита всяка година", "да подкрепя достъпа до международните пазари, като върнат на Великобритания ключовата роля в един реформиран Европейски съюз", както и "да създаде британска инвестиционна банка", която да помага на предприятията да инвестират.

Партията възнамерява също така да създаде "независима комисия за националните инфраструктури", за да бъде взета предвид необходимостта да се ръководят в дългосрочен план големите проекти в страната.

"Ако ви е грижа да има солидни икономически основи, да има дългосрочна стабилност и да се постигне просперитет, то Обединеното кралство трябва да бъде ангажиран член в един реформиран Европейски съюз и не трябва да заплашва да напусне", подчерта лидерът на лейбъристите.

Споделяне

Още по темата

Още от България