Великобритания връща карантината за пътници, идващи от Португалия

Великобритания връща карантината за пътници, идващи от Португалия

Великобритания обяви връщането на задължителната карантина, която може да продължи до 10 дни, за пътници, пристигащи от Португалия. Мярката бе взета въпреки възраженията на транспортния и туристическия отрасъл, които прогнозират, че ще се стигне до хаос за летовниците в иберийската страна, предаде Франс прес.

Британският министър на транспорта Грант Шапс каза, че решението е било трудно за взимане. То се дължи на това, че почти се е удвоил процентът на положителните тестове в Португалия на присъствието на непалска мутация на варианта Делта на коронавируса, идентифициран за първи път през април 2021 г. в Индия.

Португалия от 17 май беше сред малкото държави, които бяха освободени именно от правилото за карантината при завръщане оттам. Сега страната попада от категорията на "зелените" страни в тази на "оранжевите" страни, заедно с Франция, Италия, Гърция, Испания. Пътниците, идващи от тези страни, трябва да платят пакет от два теста, които да се направят на втория и осмия ден от карантината, която може да продължи до 10 дни. Мярката влиза в сила идния вторник.

От тази дата Шри Ланка, Египет и Коста Рика влизат пък в "червения" списък, докъдето изобщо се забраняват пътуванията от Великобритания без неотложни причини за това. При завръщане оттам пътниците са под задължителна карантина в определени за това хотели и на свои разноски. Цената на пакета от 11 нощувки за задължителната карантина на човек е 1750 лири.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?