Венецуела и Китай в стратегически съюз

Венецуела и Китай решиха да създадат стратегически съюз, обяви венецуелският президент Николас Мадуро след работна среща с китайския президент Си Цзинпин във Венецуела, информира ИТАР-ТАСС.

Решихме да издигнем отношенията си на по-високо равнище и да обявим стратегически съюз между Китай и Венецуела, посочи Мадуро.

Венецуелският министър на петрола и мините Рафаел Дарио Рамирес Карено заяви, че Венецуела възнамерява да изнася в Китай до 1 милион барела петрол в денонощие към 2016 година.

През 2005 година, когато Венецуела започна да изнася петрол за Китай, обемът на доставките бе 49 000 барела. През 2013 година цифрата нарасна до 524 000 барела, отбеляза министърът.

Китайският лидер Си Цзинпин е на обиколка в страните от Латинска Америка. Той вече посети Бразилия и Аржентина, а след Венецуела по-късно в понеделник ще пристигне за двудневно посещение в Куба.

Той възнамерява да разшири политическия и икономическия съюз между двете страни с цел Китай да стане голям инвеститор в Куба, като освен това Пекин е основен източник на кредити и втори по големина търговски партньор на острова.

Споделяне

Още от Свят