Венецуела: "Никога не съм си представяла, че ще преживея това"

Режим на тока, недохранване, хиперинфлация и масова емиграция

Президентът Николас Мадуро с плакат с образа на своя предшественик Уго Чавес

Столицата на Венецуела Каракас бе засегната от спиране на тока, което обхвана 80 процента от 6-милионния град.

Спирането на тока парализира за три часа транспорта, търговията, телефонните комуникации и интернет. Международното летище на Каракас спря работа за около час. Засегнати са били и болнични заведения като родилен дом в западната част на столицата.

Сривът на обществените услуги в потопената в политическа и икономическа криза страна редовно се приписва от властите на вдъхновени от опозицията "саботажи", отбелязва Франс прес.

Този път президентът Николас Мадуро отново заяви, че прекъсзането на тока е било причинено от саботаж на опозицията и че извършителите скоро ще бъдат арестувани. "Те саботираха електропреносната система на Каракас. До няколко часа ще ги заловим и не се изненадвайте, ако сред тях има политически лидери и интелектуалци", заяви Мадуро в обръщение по държавната телевизия.

Според министъра на електроенергетиката Луис Мота, който се позовава на доклад на разузнаването, неизвестни лица са срязали трансформаторни кабели в централа в северния щат Миранда.

Опозиционният лидер Енрике Каприлес обаче заяви, че е всеизвестно, че парите за сектора на електроенергетиката са откраднати. "Става дума за милиони долари. Сключени договори не са били изпълнени, не е извършвана и поддръжка", каза той.

А и спирането на тока не е извънредно събитие, а нещо обичайно във Венецуела, особено в провинцията. В редица западни щати на страната има режим на тока, който понякога е спиран за по 12 часа.

Някогашният "венецуелски Тексас" страда от остър недостиг на храна и електроенергия

В Маракайбо, столицата на най-големия венецуелски щат, жителите изключват хладилниците си като предпазна мярка срещу токови удари. Мнозина си купуват само храна, която ще изядат същия ден. Други редовно спят навън, пише агенция Ройтерс. Системното спиране на тока в щата Сулия прави още по-нещастни венецуелците, които живеят пета година в условия на икономическа криза, донесла им недохранване, хиперинфлация и масова емиграция.

Някога процъфтяващата социалистическа икономика на държавата членка на ОПЕК рухна през 2014 г. със спада на цените на петрола.

"Никога не съм си представяла, че ще преживея това", казва 36-годишната хлебопекарка Синди Моралес със сълзи на очи. "Нямам храна, нямам електричество, нямам пари". Щатът Сулия исторически е сърцето на венецуелската енергийна индустрия и цели десетилетия бе известен с огромните си петролни залежи. От март обаче той потъва в тъмнина за няколко часа всеки ден, а неговите 3,7 милиона жители остават без електричество понякога в продължение на 24 часа.

В миналото жителите на Сулия смятаха, че живеят във "венецуелския Тексас" - богат на петрол и с гордо различаваща се от останалата част на страната идентичност, продължава по-нанатък Ройтерс. Работещите в петролната индустрия можеха често да бъдат забелязани как карат нови автомобили и летят с частни самолети до холандския карибски остров Кюрасао, където залагат спечеленото в притежаваните от тях казина.

Прочут някога с продължаващите си цяла нощ партита, Маракайбо днес често е в мрак заради спиранията на тока.

Шестте електроцентрали в Сулия, които са собственост на държавата, разполагат с достатъчно петрол за производството на електричество, но липсата на поддръжка и резервни части води до чести сривове, заради които инсталациите работят само с 20 процента от капацитета си, твърди Анхел Навас, президент на националната Федерация на работещите в електроенергетиката.

Министърът на електроенергетиката Луис Мота заяви миналия месец, че токът в Сулия ще се спира за по осем часа всеки ден, докато властите разработят план за "стабилизация". Той не разкри повече подробности, а министерството на информацията и регионалното правителство на щата Сулия не са отговори на молбата за коментар от страна на Ройтерс.

Петдесет и шест годишната пенсионерка Юдит Палмар се възползвала от пуснатия ток в един от следобедите на миналата седмица, за да сготви.

Когато токът спре, Палмар извежда навън с инвалидна количка парализираната си майка, защото вътре в къщата става непоносимо горещо. Прекъсване на тока повредило климатика, който Палмар не може да си позволи да смени с пенсията си, равняваща се на около 1,50 долара на месец заради годишната инфлация - достигнала 46 000 процента по оценка на доминирания от опозицията парламент, разказва Ройтерс.

Спиранията на тока нанасят поражения върху бизнеса в Сулия.

Щатът произвеждаше 70 процента от млякото и месото във Венецуела. Без електричество за доене на кравите и за съхраняване на месото обаче, производството в щата намаля почти наполовина, съобщава венецуелската Национална федерация на фермерите.

Делът на Сулия от общото производство на петрол във Венецуела също спадна през последните десет години от 38 на 25 процента, сочат данните на държавната петролна компания.

Вторият по големина венецуелски град Маракайбо се е превърнал в призрак, заяви ръководителят на местна бизнес организация Фъргюс Уелш и посочи, че тя е намалила работното време заради липсата на електричество.

"Преди време бизнесът тук процъфтяваше", казва Уелш. Малкият бизнес също е засегнат. В индустриален парк в покрайнините на Маракайбо 80 процента от действащите там 1000 компании страдат от спиранията на тока, посочва друго дружество, развиващо дейност в Сулия.

Продажбите в магазина за резервни части на Америко Фернандес са намалели с 50 процента. Причината е, че ПОС терминалите, играещи основна роля при покупката дори и на най-евтините стоки и спестяващи разплащането с огромен брой банкноти, не работят без ток.

"Трябва да импровизирам, за да продължа дейността си. Свързвам акумулатора на колата с магазина, за да може ПОС терминалите да работят", казва Фернандес в осеяния си със свещи дом, където токът отново е спрял.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?