Венецуела започна военни маневри след налагането на санкции

Венецуела започна военни маневри след налагането на санкции

Самолети, танкове и хиляди войници са мобилизирани днес и утре във Венецуела за военни маневри, които ще продължат и утре, предаде Франс прес.

Около 200 000 войници и 700 000 членове на венецуелски милиции, резервисти и цивилни участват в маневрите, наречени "Боливарски суверенитет 2017". Венецуелският президент Николас Мадуро разпореди тази демонстрация на сила в средата на август в отговор на изявление на Доналд Тръмп, който не изключи военен вариант за разрешаване на венецуелската криза. Много страни от региона, включително Бразилия, Колумбия, Перу, Чили, Мексико и Еквадор отхвърлиха категорично този вариант.

Вчера Белият дом заяви, че няма планове за прибягване до сила срещу Венецуела в краткосрочен план. "Все още обмисляме широк спектър от варианти", добави Хърбърт Реймънд Макмастър, съветникът по националната сигурност на Белия дом.

Вчера САЩ наложиха финансови санкции на Венецуела, която има големи петролни ресурси, но слаба ликвидност. Дългът на страната се оценява на над 100 милиарда долара. Белият дом подчерта, че наказателните мерки са "внимателно насочени, за да спрат достъпа на диктатурата на (президента Николас) Мадуро до критично важен източник на финансиране".

Вчера Мадуро свика на спешно заседание представители на американски предприятия, купуващи петрол от Венецуела, за да направи заедно с тях анализ на наложените от САЩ санкции.

Южноамериканската страна продава около 800 000 барела петрол дневно при общ добив от 1,9 милиона барела на ден. 

Споделяне

Още от Свят