Венецуелската опозиция ще хвърля фекалии срещу полицията

Венецуелската опозиция ще хвърля фекалии срещу полицията

Днешните протести на опозицията във Венецуела се очертава да бъдат най-мръсните през последните шест седмици, тъй като демонстранти се готвят да замерят полицията с фекалии като допълнение към камъните и запалителните бомби, съобщи Ройтерс.

"Те имат сълзотворен газ, ние имаме екскременти", гласи съобщение, обиколило социалните медии, рекламиращо предстоящия днес "Лайнян поход".

Страната преживява дълбока криза с недостиг на храни, лекарства и други стоки от първа необходимост, както и трицифрена инфлация. От седмици стотици хиляди хора излизат по улиците всеки ден, за да изразят гнева си срещу управлението на непопулярния президент Николас Мадуро.

Някои от симпатизантите на опозицията изразиха резерви към плановете за използване на човешки и животински фекалии, заявявайки, че е нехигиенично и нередно дори срещу управление, което ненавиждат. Те предупредиха също, че може да се предизвикат инфекции заради недостига на хигиенни материали като сапун и дезинфектанти. Някои отправиха съвети да не се използват стъклени бутилки, за да не бъдат наранявани полицаите, а само унижени.

Засега опозиционните партии се въздържат от коментари за стратегията. Единствено депутатът Рафаел Гусман, който в понеделник беше видян сред облак от сълзотворен газ да мята обратно към силите за сигурност гранатата, заяви: "Те използват срещу нас своите оръжия, така че хората ще използват каквото имат."

Споделяне

Още от Свят