Венецуелският бизнес е пред крах зарадиновите реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелският бизнес е пред крах заради най-новите мерки на властите в сферата на икономиката, включително и заради решението да се повишат заплатите няколко десетки пъти, коментира председателят на Федерацията на търговско-промишлените палати и асоциации на страната Карлос Ларасабал, цитиран от в. "Насионал".

"Производственият апарат е застрашен от сериозен риск да рухне заради начина, по който те (решенията на правителството) се прилагат на практика", коментира Ларасабал.

"Да се увеличават заплатите, дори като се отчита необходимостта от такава стъпка, с 3500 процента е напълно непоносимо за икономиката, която е затънала в дълбока депресия. Липсва необходимото равнище на икономическата активност и на паричен поток у компаниите, които биха позволили да се изпълни това повишение", категоричен е венецуелският икономист.

Вчера във Венецуела започна нова вълна на демонстрации, защото мнозинството е скептично, че този план ще завърти колелата на икономиката, отбеляза Ройтерс.

Властите обявиха решението си да се премахнат петте нули от националната валута и тя, наречена суверенен боливар, да бъде вързана към венецуелската крипто валута "петро". Нейната стойност е приравнена към ценсуверенен боливарата на един барел петрол, добиван във Венецуела и е близо 60 долара.

Преди да пристъпи към реформата президентът Николас Мадуро обяви, че от 1 септември минималната заплата в страната се вдига 10 пъти - до 1800 суверенни боливара (180 милиона по стария курс).

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза. Едни от последиците ѝ са рязко поскъпване на потребителските стоки и услуги и девалвиране на боливара. Според най-новите оценки на парламентарната комисия по финансите през юли инфлацията във Венецуела с годишно натрупване е била близо 83 000 процента.

Международният валутен фонд прогнозира инфлация от 1 милион процента в края на годината. Официални данни за повишението на цените във Венецуела не се публикуват вече от няколко години.

Споделяне

Още от Свят