Весела Кюлева напусна ДЗИ, Асен Ошанов влезе в Надзорния съвет

С решение на Софийския градски съд от 16 август от Надзорния съвет на застрахователното дружество ДЗИ са отписани Весела Кюлева, Пламен Гочев и Георги Янакиев, съобщи във вторник сайтът Инвестор.бг, като се позова на съобщение на Българската фондова борса. ДЗИ е публично дружество и акциите му се търгуват на борсата.

На тяхно място влизат Йан Оскар Кириел Ванхевел (Белгия), Йохан Басилиус Пол Даемен (Белгия) и Асен Ошанов. Като председател на Надзорния съвет е вписан Йан Ванхевел, а като заместник-председател - Йохан Даемен.

Весела Кюлева, съпруга на убития в края на октомври 2005 г. банкер Емил Кюлев, бе мажоритарен собственик на ДЗИ. В началото на годината тя продаде 70% от дружеството, което е едно от най-големите в страната, на белгийската финансова групировка KBC за 185 млн. евро (133,91 лв. на акция). Впоследствие белгийците придобиха общо 81,21% от ДЗИ.

Новият член на Надзорния съвет на ДЗИ Асен Ошанов е адвокат и стана известен на широката общественост като основен юридически съветник на Симеон Сакскобургготски при реституирането на имотите му.

В понеделник стана ясно, че KBC смята да отправи търгово предложение към останалите акционери на ДЗИ на цена от 188,37 лв. за акция, след което възнамерява да поиска отписване на дружеството от публичния регистър. Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение по предложението.

Споделяне

Още от Бизнес