Веселнският патриарх: Украйна има право на независима църква

Веселнският патриарх: Украйна има право на независима църква

Украйна скоро ще се сдобие със собствена православна църква, независима от Москва, тъй като има подобно право. Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей, цитиран от гръцкото издание "Катимерини".

Патриархът потвърждава намерението си да признае автокефалност на Украинската православна църква - нещо, което толкова разгневи Руската православна църква, че тя заплаши с голям разкол в православния свят, съобщава “Дневник”. "Не ни е страх от заплахи", коментира по този повод Вартоломей и припомня, че самата Русия е минала през подобен процес през XVI век.

Той казва, че "сега дойде ред на Украйна" и дава пример как Московската патриаршия е признала самостоятелност на Православната църква на Чешките земи и Словакия през 1951 г., а базираната в Константинопол патриаршия - чак пре 1998 г. Сега това е "най-младата ог автокефалните църкви, намираща се под защитата на Вселенската патриаршия", допълва Вартоломей.

В Руската православна църква смятат, че той грубо се меси на нейната канонична територия и в делата ѝ. В Украйна са вече двама специални пратеници на Вартоломей, които да подготвят Украинската православна църква за самостойтелност. Москва протестира и заради това, че в Украйна са около една трета от храмовете ѝ. Разкол с Константинополската патриаршия би означавал разделяне приблизително на две по брой на населението на страните в православния вят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?