Видеокамери ще се монтират задължително в складовете за горива и алкохол

Видеокамери ще се монтират задължително в складовете за горива и алкохол

Данъчните складове, в които се произвеждат и складират горива и алкохол, задължително трябва да разполагат с камери за видеонаблюдение.

Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрени от правителството в сряда. 

През февруари тази година премиерът Бойко Борисов представи системата за тотално видеонаблюдение по "пътя на горивата" от идването им на пристанището, през данъчния склад до доставката за крайния потребител. Тя е част от работата на междуведомствения център в ГДБОП за борба с контрабандата, в който са включени и други институции - митниците, ДАНС, данъчни и гранична полиция.

"До човека – камера, само това решава докрай въпроса", обяви тогава стратегията си премиерът.

Според законовите промени видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места, през които в складовете минават транспортни средства. Трябва да има възможност за разпознаване на номера за идентификация на цистерните.

"Целта е да се осигури дистанционно наблюдение от контролните органи на процесите по въвеждане и извеждане на тази група акцизни стоки от данъчните складове, спрямо които е налице необходимост от завишаване на контрола, като се сведе до минимум възможността за неправомерно извеждане на акцизни стоки от данъчните складове", обясни правителствената пресслужба.

С промени в Закона за ДДС пък се доразвиват текстовете за електронната касова бележка, при която фискалният бон се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ. Така например ще работят фискалните устройства, вградени в автоматите на самообслужване.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?