Видни членове на БСП дадоха рамо на църквата за задължително вероучение

Депутатите от левицата и бивши министри в кабинета на Станишев Румен Петков и Петър Мутафчиев са дали подкрепата си на Българската православна църква в усилията ѝ да въведе задължително вероучение в училищата. В петък двамата народни представители са се срещнали с Пловдивския митрополит Николай, като са демонстрирали духовната близост с православието, присъща на Българската социалистическа партия.

"Децата ни нямат ценностна система, намираме се в една много тежка криза, която е не само икономическа, но и духовна и ценностна. Въвеждането на уроци по Вероучение ще ни върне вярата и ще спаси духа ни. Ако в България сега имаме проблеми с настъпващ ислямизъм, с нетрадиционни за страната ни религии, то това е поради непознаване на собствената ни вяра", е заявил Румен Петков на разговора с митрополит Николай, цитиран от пловдивски медии.

"Въвеждането на часове по вероизповедание в училище е благородна кауза, която си струва да бъде сериозно обмислена и подкрепена и това трябва да стане и с участието на българския парламент", е заявил от своя страна Петър Мутафчиев.

"Това което е спасявало страната ни, народа ни през вековете е именно вярата и възпитанието в християнските добродетели. Обучението по вероизповедание е от изключителна важност. "Имам чувството, че в последните години сме изпаднали в духовно робство, децата ни изучават задължително физическо възпитание, а духовното възпитание е оставено да се развива като свободно избираемо. Един час вероучение няма да разруши светския характер на българското училище", е казал митрополит Николай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?