Видни личности в Унгария връщат отличия като протест срещу награждаването на расист

Жолт Байер

Близо 40 видни личности в Унгария заявиха, че ще върнат получени от тях висши държавни отличия - кавалерски кръстове на Ордена за заслуги към страната - в знак на протест срещу награждаването на публицист, изобличаван в расистки и антисемитски изказвания, предаде Франс прес.

Президентът Янош Адер връчи в събота същия кавалерски кръст на Жолт Байер, приближен на премиера консерватор Виктор Орбан, което предизвика вълна от протести.

През 2013 г., например, Байер сравни в статия представителите на ромското малцинство в страната с "животни", които "не би трябвало да съществуват", заради което бе наказан с глоба.

Сред хората, върнали своите кръстове, АФП посочва ръководителя на най-голямото сдружение на евреите в Унгария Андраш Хайслер, който обяснил, че не желае да е част от "една и съща група лица" с Байер.

"Той е расист, антисемит, замърсяващ Унгария със заразните си идеи срещу циганите - (идеи), които унищожават нацията", написа той във Фейсбук.

От канцеларията на Орбан уточниха, че журналистът е награден за създаването на орган, представляващ жертвите на комунизма, а не за писанията си. Въпросът да му се отнеме отличието не е на дневен ред, подчертаха от службата на унгарския премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?