Според люксембургски министър Унгария трябва да бъде изключена от ЕС

Германия се разграничи от това мнение, Будапеща го определи като арогантно

Жан Аселборн

Унгария трябва да бъде изключена от Европейския съюз, каза люксембургският министър на външните работи и европейските въпроси Жан Аселборн, цитиран от ДПА.

"Страните като Унгария, които издигат огради срещу бежанци, бягащи от война, или тези, които нарушават свободата на словото и независимостта на съдилищата, трябва временно, а ако трябва и завинаги, да бъдат изключени от ЕС", заяви Аселборн в интервю за германския вестник "Велт".

По думите му това е единственият начин да се запазят единството и ценностите на блока.

"Оградата, която Унгария издига, за да отблъсне бежанците, става все по-дълга, по-висока и по-опасна. Унгария не е далеч от издаване на заповед за стрелба срещу бежанци", възмути се той и добави, че ако сега подаде молба за членство, тя няма да бъде приета в ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан върши тежки нарушения срещу основните ценности на ЕС, подчерта Аселборн и добави: "Типове като Орбан ни надробиха тази попара - светът вече гледа на ЕС като на съюз, който си позволява навън да защитава някакви ценности, но сам не е в състояние да следва същите тези ценности”.

На 2 октомври в Унгария ще има референдум, на който избирателите ще трябва да отговорят на въпроса дали приемат квотите за преразпределение на мигранти в държавите членки на ЕС.

Консервативното правителство на Унгария с премиер Виктор Орбан постоянно е в сблъсък с Европейския съюз през последните години почти за всичко - от миграцията и смъртното наказание до възрастта на пенсиониране на съдиите и независимостта на централната банка или на съда, отбелязва ДПА.

Аселборн направи своето изявление броени дни преди унгарският премиер Виктор Орбан да се срещне с лидерите на останалите страни от ЕС в петък в Братислава.

Германският външен министър не споделя мнението

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не споделя мнението на колегата си от Люксембург Жан Аселборн, предаде Ройтерс.

"Това не е позиция, по която има съгласие в Европа. Гледайки към Унгария, разбирам, че някои в Европа губят търпение. . ., но това не е моят подход - да показвам вратата на държава членка на Европейския съюз", добави Щайнмайер на пресконференция в Рига.

Аселборн каза вчера пред германския вестник "Велт", че Унгария трябва да бъде изключена от ЕС заради политиката ѝ против мигрантите, срещу които тя издигна ограда с режеща тел, напомня Ройтерс.

Унгария нарече арогантен призива на Жан Аселборн

Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече покровителствен и арогантен призива на люксембургския си колега Жан Аселборн Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради политиката ѝ към миграцията, заради ограничаването на свободата на словото и на независимостта на съда, предаде ДПА.

Аселборн сам се изключи от групата на политиците, които трябва да бъдат приемани сериозно, заяви Сиярто, цитиран от унгарската агенция МТИ. Той нарече първия дипломат на Люксембург "покровителствен, арогантен и объркан" и го сравни с европейските институции в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа