Виена отново е градът, предлагащ най-доброто качество на живот

Виена отново е градът, предлагащ най-доброто качество на живот

Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот. Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър , посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., предаде Франс прес.

Виена е начело на класацията на Мърсър заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.

Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията на Мърсър, в която са подредени 231 града. След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десятка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел, се посочва в сайта на Мърсър.

От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които според Мърсър предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора.

Според американската компания обаче градовете в нововъзникващите пазарни икономики наваксват закъснението спрямо най-добрите градове в класацията с помощта на инвестиции в инфраструктура, в центрове за отдих и в жилища.

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия.

По отношение на здравословна атмосфера в градовете Мърсър поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

За да установи класацията си Мърсър, взима предвид 39 критерия, от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.

В сайта на Мърсър в класацията София е подредена на 116-о място.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?