Виетнамски прасета може да са заразени от птичи грип

Вирусът на птичия грип се е разпространил при прасетата във Виетнам. Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) посочи, че това е първият случай на подобно предаване на болестта, предаде АФП.

"Имаме доказателства, че в носовите секрети на прасетата в района на Ханой е открит вируса H5N1 на птичия грип", заяви представител на ФАО във Виетнам. Той допълни, че в момента се обсъжда какви мерки да бъдат взети.

Предаването на вируса на птичия грип на прасета може да улесни мутацията му и той да стане много по-смъртоносен, предупреждават експертите и припомнят, че прасетата са идеалната среда за съчетаване на човешките и птичите вируси. Освен това прасетата могат да бъдат носители на вируса, без да показват никакви симптоми, което прави откриването му много по-сложно.

Неотдавна Световната здравна организация (СЗО) изрази тревога, че вирусът на птичия грип може да се съчетае с вирус на човешкия грип, което да доведе до избухването на световна пандемия, припомня АФП.

Здравни експерти на ООН се събраха на спешна среща в Рим и настояха да се въведат стриктни мерки за контрол, които да предотвратят разпространението на птичия грип в още страни, предаде Си Ен Ен.

Те одобриха стратегия за ваксиниране на здрави пилета, която да се прилага паралелно с ликвидирането на заразените.

Междувременно СЗО потвърди още два смъртни случая във Виетнам, с които общият брой на починалите от вируса виетнамци става 13.

Шестгодишно момиченце и 24-годишен мъж от две различни провинции са последните жертви на болестта.

Виетнам е съобщил за общо 17 случая на заразяване с птичи грип, 13 от които са завършили със смърт. Двама пациенти се възстановиха и бяха изписани от болницата, а други двама остават хоспитализирани.

Във Виетнам има най-много смъртни случаи от птичи грип. В Тайланд от същата болест починаха пет души.

Тайван, където от една седмица не беше регистриран случай на птичи грип, днес съобщи за появата на нови огнища на заразната болест в осем ферми за домашни птици, предаде АФП.

Властите са разпоредили унищожаването на 230 000 пилета в пет засегнати от епидемията райони. В страната вече бяха унищожени стотина хиляди патици и пилета.

Тайванската разновидност на птичия грип - H5N2, е по-малко заразна и опасна в сравнение с вируса H5N1, който се разпространява в континентален Китай и още осем азиатски страни, най-вече Виетнам и Тайланд.

В Тайван досега няма случай на заболяване на човек от птичия грип.

Учени, изследващи пандемията от грип в края на Първата световна война, обявиха, че в нея се съдържа предупреждение, свързано с вируса на птичия грип в Югоизточна Азия, предаде Би Би Си.

Учените открили, че пандемията през 1918 г., отнела живота на над 20 млн души по целия свят, е започнала като птичи грип, който след това мутирал.

Този вирусен щам сега е изчезнал, но според кореспондент на Би Би Си информацията как вирус по птиците може да стане опасен за човека ще помогне в борбата срещу епидемията в Азия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?