Рисковете могат да се задълбочат

Вигенин: Износът е паднал със 7% заради Украйна, рискът за газовите доставки е "съвсем реален"

Финансовите ограничения и строгата дисциплина не са изходът от икономическата криза

Кристиан Вигенин. Сн. БГНЕС

Кризата в Украйна вече е довела до спад на българския износ със 7%, а рискът от спиране на газовите доставки е "съвсем реален", заяви външният министър Кристиан Вигенин в сряда.

 

"Ясно трябва да заявим на украинските власти, че транзитът на газ не може да бъде предмет на двустранните взаимоотношения между Русия и Украйна и те трябва да си изпълнят ангажиментите", каза Вигенин във Варна.

 

Москва и Киев не могат да стигнат до съгласие за газовите доставки и дължимите суми, като това може пряко да застраши транзита за Европа. Във вторник Украйна обяви, че ще изплати задълженията си към "Газпром" до 10 дни, след като той свали цената си до 260 долара за 1000 куб. м. Според Русия просроченият дълг на Украйна възлиза на 3.508 млрд. долара Москва освен това иска от следващия Месец Киев да предплаща за гза, който предстои да получи.

 

"Ако ЕС не успее да осигури помощ на Украйна за плащане на доставките на газ, рискът за България е съвсем реален и може да се повтори сценарият от 2009 г. Някои казват, че сега е по-леко, защото идва лято, но не е така", добави Вигенин, цитиран от standartnews.com.

 

Той съобщи още, че с 50-70 % е спаднал износът на България за Украйна, а това е дръпнало със 7% общия износ на страната ни.

 

Рисковете пред България във връзка със ситуацията в Украйна са големи и могат да се задълбочат с времето, каза още Вигенин, цитиран от БНР.

 

Според правителството основните проблеми за България са свързани със зависимостта от руските енергийни доставки.

 

Вигенин каза в сряда, че все още не се знае какви ще са последиците за туризма, но прогнозира ръст въпреки очакваните проблеми.

 

"Ние все още не сме убедени какъв ще бъде ефектът върху туризма, тъй като големият брой украински туристи, които имахме миналата година, вероятно ще бъде ограничен този път. Рано е да се каже, няма нужда да създаваме излишни страхове, но все пак хората изтъкват несигурност, курсът на валутата им пада. Една част от тях ще се въздържат от почивка тази година. До месец-два ще има пълна яснота дали би имало намаление на туристите от Украйна", каза Вигенин.

 

Той припомни, че през миналата година 100 000 туристи от Беларус са посетили България, а през тази година се очертава броят им да е по-голям.

 

"Проблемът е, че най-краткият път от Беларус до България е през Украйна, но заради събитията там се търси обходен маршрут", каза Вигенин.

 

Той съобщи обаче, че обходните маршрути минават през три шенгенски страни, но България е успяла да договори със Словакия транзитни визи за туристите от Беларус.

 

По време на дискусия на тема "България в Европейския съюз - икономически политики и инвестиции" във Варна Вигенин коментира още, че налагането на финансови ограничения и строга дисциплина не е изходът от кризата.

 

Според него в последно време има немалко опити за насаждане на антиевропейски настроения и е важно да се разсъждава дали избираме тези, които ще защитават достатъчно националните интереси.

 

"На тези избори можем да гласуваме не само за партия, но и за личности. Важното на предстоящите избори е активността да е висока, защото колкото повече европейци гласуват, толкова по-легитимен и представителен ще е Европейският парламент", каза Вигенин, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България