Вигенин обсъжда във Вашингтон обучението на либийски военни у нас

Външният министър Кристиан Вигенин е обсъдил във Вашингтон отпадането на визите за български граждани, желаещи да посетят САЩ, ситуацията около Сирия, американските инвестиции в България и използването на съвместните военни съоръжения в Ново село за обучение на либийски военнослужещи и актуалните въпроси на Балканите.

 

В първия ден от визитата си се е срещнал с Елиът Ингъл, заместник-председател на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите, с Уенди Шърман, заместник-държавен секретар по политическите въпроси, както и с Пол Джоунс, помощник-държавен секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

 

На официален обяд в Библиотеката на Конгреса на САЩ е била отбелязана 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените щати.

 

Вигенин изтъкнал ролята на американския журналист Макгахан в отразяването на Априлското въстание от 1876 г. Благодарение на неговите репортажи светът е научил истината за трагичните събития в България, спомена министърът.

 

Той отбелязал и ролята на бележити българи в различни сфери за развитието на американската държава.

 

Подчертан е бил и потенциалът на живеещите в САЩ българи за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения във всички области. Министър Вигенин заявил, че в последните години отношенията между двете държави са достигнали ниво на стратегическо партньорство, допринасящо за мира и стабилността на нашия континент.

 

Посланик Филип Рийкър, заместник-помощник държавен секретар по европейските въпроси, направил цялостен преглед на двустранното сътрудничество, подчертавайки партньорството в НАТО, съвместната работа в областта на поддържането на сигурността в Ирак, Афганистан, Косово, Либия и Босна и борбата с тероризма.

 

Посланик Рийкър изтъкнал също и развитите търговски отношения между двете страни. Той отбеляза също и 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, което, по думите му, потвърждава историческото противопоставяне на българите срещу нетолерантността.

 

 

Споделяне

Още от Свят