Вигенин се обяви и във Вашингтон за "практичен подход" към Русия

Външният министър Кристиан Вигенин е потвърдил във Вашингтон, че България е резервирана към налагането на икономически санкции срещу Москва на европейско ниво. Това става ясно от съобщение на МВнР за срещата на Вигенин със заместник-държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс.

 

Вигенин е подчертал, че предвид сериозните потенциални загуби за България и други европейски държави, се надява да бъде избегнато налагането на икономическите санкции на ЕС срещу Русия. От американска страна бе отбелязана необходимостта от внимателен, но същевременно твърд подход спрямо Русия.

 

По време на разговорите са били обсъдени и перспективата за включване на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, партньорството в областта на сигурността и отбраната, сътрудничеството в областта на енергийната сигурност, съобщиха от пресцентъра на МвнР.

 

От американска страна бе засегнат и въпросът за борбата с корупцията у нас. Министър Вигенин "подчерта усилията на България в тази сфера като средство за постигане на по-добра икономическа среда и привличане на инвестиции у нас".

 

В Държавния департамент министър Вигенин се е срещнал и с Тина Кайданау, посланик със специални поръчения и координатор по контратероризма на Държавния департамент и посланик Робърт Брадтке, съветник за сътрудничество с партньорите по въпросите на проникването на чуждестранни наемници в Сирия.

 

От американска страна е била дадена висока оценка за равнището на сътрудничеството
между правоохранителните органи на двете страни и била изразена благодарност за партньорството на България в противодействието на тероризма.

 

Заедно със сенатор Карл Левин, председател на Комисията по въоръжените сили в Сената. Вигенин е изразил подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и стабилността на Украйна и правото на украинския народ сам да определя бъдещето си.

 

Вигенин отбелязал необходимостта от засилване на единството на НАТО, укрепване на трансатлантическата връзка и продължаване процеса на разширяване на ЕС и НАТО, което ще даде допълнителни гаранции за стабилността и сигурността в Югоизточна Европа.

 

"Във връзка с налагането на нови санкции министър Вигенин се обяви за прагматичен подход и заяви, че краткосрочните мерки трябва да бъдат балансирани с планиране на по-дългосрочен подход в отношенията с Русия", съобщиха от МВнР.

Споделяне

Още от България