БСП иска и Русия да участва в решаването на кризата

Вигенин: Управляващите носят основната отговорност за насилието в Украйна

Въпреки резервите на Станишев, правителството подкрепя санкции за виновните

Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че основната отговорност за насилието в Украйна е на управляващите.

"Факт е, че има радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии и които внасят изключително напрежение в страната. Независимо от това, основната отговорност за случващото се в Украйна е на управляващите и не могат да се търсят оправдания само с радикалните групировки", заяви Вигенин, който е в Брюксел за извънредната среща на европейските министри заради ескалацията на кризата в Украйна.

Въпреки позицията на БСП, че България трябва да събере още информация преди да подкрепи на европейско ниво налагането на санкции за виновните за насилието в страната, правителството, в лицето на Вигенин, още преди ден се обяви в подкрепа на тази мярка.

В четвъртък външният министър каза, че очаква в заключенията на Съвета на ЕС по външни работи да има текст и по отношение на радикалните елементи в украинските протести. Европейските първи дипломати стигнаха обаче до съгласие само за забрана за издаване на визи и блокиране на банкови сметки и активи.

"България е готова да подкрепи целенасочени санкции срещу пряко отговорните за насилието от последните дни в Украйна. Готови сме да подкрепим предложението да бъде забранен вносът в Украйна на екипировка, която би могла да се използва за репресии срещу протестиращите. Такава мярка има не само пряко, но и символично политическо значение", заяви Вигенин малко по-рано. 

Той уточни, че се разчита посолствата на държавите от ЕС в Киев да изготвят списъците с предложения за състава на обхванатите от санкциите.

"Няма днес да работим с конкретни списъци и имена. Ще вземем общо решение, на чиято основа да бъде създадена правната рамка, а имената на хората от списъците ще бъдат уточнени допълнително. Списъкът може да се разширява в бъдеще", поясни министърът.

В четвъртък външните министри на Франция, Германия и Полша са на посещение в Киев, където търсят изход от кризата. По молба на украинския президент руският му колега Владимир Путин също изпраща свой представил - пълномощника по правата на човека Владимир Лукин.

БСП: В решаването на кризата трябва да участва и Русия

По-рано в четвъртък от БСП обявиха, че в усилията на ЕС за решаване на кризата в Украйна трябва да участва и Русия.

"Добре е, че днес Европейският съюз трябва да обсъжда ситуацията, да предприеме определени действия, но смятам, че ще бъде по ефективно, ако тези усилия включат ЕС, Украйна и Русия", заяви Янаки Стоилов.

Преди ден лидерът на левицата Сергей Станишев настоя да се събере още информация преди България да подкрепи налагането на санкции срещу виновните за насилието в Украйна, въпреки официалната позиция на правителство, че трябва да се пристъпи незабавно към такива действия.

Янаки Стоилов не коментира разминаването в позициите на правителството и БСП, но отбеляза, че се прави опит голяма част от украинския народ да бъде противопоставен на украинската държава.

"Това, което става в момента, не е израз на стремежа на Украйна към европейска ориентация, а стремеж към разединение на народа, който носи рискове от разделение на държавата.... Опитът тази страна да бъде отделена от всички тези посоки, в които е нейното развитие, с които е свързана с икономиката ѝ и традициите, ще има много опасни последици за бъдещето", заяви Стоилов и призова да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около ситуацията в Украйна.

Станишев коментира преди ден, че поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна.

Българските евродепутати се разделиха за Украйна

По-късно в четвъртък българските евродепутати от Синята коалиция, ГЕРБ и НДСВ излязоха с обща позиция за ситуацията в Украйна, която обаче не бе подкрепена от депутатите на БСП, ДПС и влезлите с листата на "Атака".

"Българските евродепутати остро осъждаме ескалацията на напрежение и актовете на насилие по улиците на Украйна. Тревожна е информацията за разполагане на военни части в Киев", се посочва в позицията, разпространена от пресслужбата на Надежда Нейнски.

В нея се посочва, че правителство и президент, които потъпкват основни права и свободи на народа си, не могат да продължат да управляват и затова подписалите позицията български евродепутати настояват за изпълнение решението на Съвета на външните министри на ЕС от 10 февруари 2014 г. за сформиране на ново обединително правителство, предсрочни президентски избори и конституционни реформи.

"Подкрепяме и незабавното въвеждане на санкции срещу всички виновни за насилието в Украйна. В същото време смятаме, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна трябва да остане на масата за преговори като доказателство за готовността на ЕС да подкрепи държавите, споделящи демократичните ценности", посочват евродепутатите.

Становището е подписано от депутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, Моника Панайотова, Преслав Борисов, от колегите им от ЕНП/Синята коалиция Надежда Нейски и Светослав Малинов и от депутатите от АЛДЕ/НДСВ Антония Първанова и Станимир Илчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България