ВиК оператори обещават загубите на вода да намалеят до 20% за 5 години

ВиК оператори обещават загубите на вода да намалеят до 20% за 5 години

В краткосрочен пет годишен период ВиК оператори обещават в бизнесплановете си да намалят загубите на вода с 5 до 20%, а в дългосрочен между 15 и 40%. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред Нова телевизия.

Той уточни, че вече има наредба за качеството на предоставяната услуга, в която е предвиден много по-сериозен контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като досега механизмите не са били достатъчно добри. Почти всички ВиК оператори са наказвани, но с дребни санкции на фона на извършваните нарушения, каза Нанков.

КЕВР следи за изпълнението на инвестициите. Комисията има право да прави периодичен мониторинг на бизнес плановете на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, обясни още регионалният министър.

От 2010 г. до сега само от ВиК операторите са инвестирани над 500 млн. лв. Още 320 млн. лв. трябва да инвестират до 2020 г., каза Нанков. Той посочи, че новите услуги също струват пари, но са основани на екологични директиви.

Там, където няма изградена канализация, гражданите няма да плащат за отвеждане и пречистване на отпадни води, а само за доставяне на питейна вода, каза Нанков.

Инвестициите в отрасъла и въведената през 2015 г. единодушно от всички партии с промяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват влияние върху цената на водата, разясни регионалния министър по повод  поскъпването на водата в 14 области на страната.

Предложенията за повишаване на цената на водата са били разглеждани още през 2015 г. и 2016 г. в общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации, посочи Нанков.

През 2015 г. именно с грижа за най-бедните Законът за водите беше променен от ГЕРБ като прагът на социална поносимост беше намален от 4% на 2.5% от доходите на домакинствата в една област, за да няма безкрайни увеличения на цената на водата, припомни Нанков.

Вече е готов проектът на нов закон за ВиК операторите и общественото му обсъждане ще започне в началото на следващата година, каза министърът.  

В законопроекта е предвидено най-бедните прослойки от населението да получават т.нар. водни помощи или гарантирано потребление на ниска цена, съобщи министърът.

В момента се обсъжда дали минималният праг за битовите нужди на един човек да са безплатни или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на водните количества да е 1.5 куб. м или 2.8 куб.м на човек на месец. Тези минимални количества безплатна вода или на много ниска цена са по стандартите на Световната банка и ООН, уточни Нанков.

Очакванията са новият закон за ВиК сектора да влезе в сила в средата на 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?