Викарият на патриарха и браницки епископ Григорий е новият Врачански митрополит

Новият врачански митрополит Григорий, сн. БГНЕС

Браницкият епископ Григорий е новият Врачански митрополит. Той беше избран с 13 бюлетини от Светия синод, а другият кандидат - Агатополският епископ Йеротей, не получи нито една бюлетина, предаде БТА в неделя.

Изборът на новия Врачански митрополит беше огласен от патриарх Неофит в Синодалния параклис.

Браницкият епископ Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование завършва в Природоматематическата гимназия в града, след което преминава през двегодишен курс в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

На 17 ноември 1996 г. е постриган за монах в Хаджидимовския манастир "Св. Георги". На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах. На 21 декември 1998 г. става архимандрит, а през 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия.

По решение на Светия синод на 29 октомври 2010 г. Григорий е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския манастир "Успение Богородично" и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит, който е и български патриарх. По решение на Светия синод от 8 февруари 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Светия синод от 30 април 2014 г. Григорий е освободен от длъжността игумен на Троянския манастир "Успение Богородично", а от 1 май 2014 г. е назначен за викарий на патриарх Неофит, която длъжност изпълнява и до днес.

Патриарх Неофит пожела на новия Врачански митрополит Григорий "дълголетно и благотворно архиерейско служение, в подражание на всички достойни и приснопаметни негови предшественици - Врачански митрополити от миналото, на тази неголяма, но толкова важна за родната ни църква епархия".

За избора на новия митрополит на Враца в Синодалния параклис бяха дошли духовници и миряни от Врачанската епархия, като сред тях беше и кметът на Враца Калин Каменов. Те присъстваха и на церемонията в приемния салон на Синодалната палата, за която беше дошъл и представителят на Руската църква у нас архимандрит Филип Василцев.

Встъпвам в новото си служение с различни чувства - на благодарност и радост, но и на страх Божий, защото осъзнавам колко отговорно и трудно е митрополитското служение. Това заяви новоизбраният митрополит на Враца Григорий в словото си.

Споделяне

Още по темата

Още от България