Виктор Орбан е приел исканията на ЕС за запазването на Централноевропейския университет

ЕНП заплаши унгарския премиер да го изключи от редиците си

Виктор Орбан е приел исканията на ЕС за запазването на Централноевропейския университет

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е поел ангажимент да приеме исканията на ЕС за спорния закон за образованието, приет в страната. Орбан бе привикан на среща с високопоставени представители на Европйската народна партия (ЕНП) , в която неговата управляваща партия ФИДЕС е член. Целта на разговора бе да обсъдят закона, който би довел до закриването на Централноевропейския университет в Будапеща.

“Министър-председателят Орбан обеща пред съвета на ЕНП да следва и да изпълни исканията на Европейската комисия в срока от един месец, поставен пред него“, е заявил прессекретарят на партията Зигфрид Муресан, цитиран в прессъобщение.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол е “изпратил ясно послание до Орбан и до неговата партия ФИДЕС, че няма да приеме ограничаването на основните права или нарушаването на закона“.

“ЕНП иска от ФИДЕС и от унгарските власти да предприемат всички необходими мерки, за да се придържат към исканията на комисията. Министър-председателят Орбан даде уверения пред ЕНП, че ще извърши необходимото“, е посочил прессекретарят.

По-рано през деня в събота стана ясно, че унгарският министър-председател трябва или да прекрати натиска си срещу спонсорираните от чужбина университети, или ще бъде изключен от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

“Не можем да приемем подобна атака вътре в семейството на ЕНП“, заяви шефът на десните евродепутати. Той не каза дали е дал на Орбан краен срок да промени политиката си. Но изтъкна, че ще има "последствия“, ако унгарският премиер не го направи. "От него зависи. Да се надяваме, че ще вземе добро решение. Той трябва да промени своето поведение. Очакваме това“, добави Вебер.

Орбан бе остро критикуван преди два дни за закона и в европарламента. Тогава лидерите на политическите групи и евродепутати се изказаха относно новия закон за образование в Унгария, който се възприема като атака срещу Централноевропейския университет. Те изразиха вижданията си и за затягането на правилата за НПО и бежанци, както и относно правителственото проучване на тема “Да спрем Брюксел“.

Междувременно ЕС заведе дело срещу Унгария в сряда заради два проектозакона, подготвени от правителството на Орбан, които засилват контрола над неправителствените организации и чуждите университети.

В началото на април унгарският парламент прие закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан.

Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против - 38 депутати.

Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация.

Много евродепутати изразиха виждането, че новият закон за образованието представлява атака срещу академичната свобода, а неправителствените организации са превърнати в мишена, за да се заглушат критичните гласове.

Някои посочиха, че до момента ЕС е бил пасивен зрител на системното подкопаване на демокрацията в Унгария и призоваха за по-строги мерки. Други защитиха стъпките на унгарското правителство, като заявиха, че гражданското общество се нуждае от правила, а държавите членки имат право да регулират образованието. Те добавиха, че Унгария е обект на атаки, защото не иска да участва в отворени граници и мултикултурна идеология.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че правният анализ на ЕК на новия закон за образование е потвърдил несъвместимостта му с правото на ЕС. Той обяви започването на процедура за нарушение. Овен това той обвини организираното от унгарското правителство проучване в разпространение на “фалшиви обвинения“ спрямо институциите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?