Виктор Понта отива на съд за фалшификации и пране на пари

Виктор Понта отива на съд за фалшификации и пране на пари

Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност от Националната прокуратура за борба с корупцията по обвинение във фалшификации и пране на пари по времето, когато бе адвокат, предадоха Ройтерс и румънските агенции Медиафакс и Аджерпрес.

Прокурорите са предявили обвинения на още четирима души по делото, което е изпратено на Върховния касационен съд, посочва БТА.

През юли прокурорите повдигнаха обвинения срещу Понта, включващи укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни декларации, докато е работил като адвокат през 2007 г. и 2008 г. По това време Понта бе депутат. Той отрича да е извършвал злоупотреби.

Понта е първият действащ румънски премиер, срещу когото е повдигнато обвинение, а върху негово имущество бе наложен запор.

Румънският премиер е подсъдим по т. нар. дело "Турчени-Ровинари". Това са енергийни комплекси в Румъния. Понта е обвинен в 17 престъпления за фалшификация на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари. Подсъдим по делото е още неговият близък сътрудник и съпартиец Дан Шова, който е обвинен, че е спечелил незаконно 870 000 долара като адвокат в приватизацията на енергийните комплекси и е унищожил компютърни файлове, за да прикрие следите си.

Сред подсъдимите са също директорът на комплекса Ровинари Лауренциу-Дан Чурел, бившият директор на енергийния комплекс Турчени Думитру Кристя и Лауренциу-Октавиан Грауре, икономически директор в Турчени по времето, когато са били извършени деянията.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията обвиняват Понта във фалшификации, защото е издал няколко фактури без законово основание въз основа на договор между неговата адвокатска кантора и тази на Дан Шова. Следователите са установили, че всъщност Понта не е извършил никаква професионална дейност въз основа на договора с Шова. Според прокурорите Понта е използвал част от неправомерно получените приходи за закупуване на два луксозни апартамента в Букурещ. Кантората на Шова била купила на Понта и автомобил Мицубиши-Лансър Ево 10, "по изрично негово искане", твърдят прокурорите.

Следователите твърдят, че плащанията на адвокатска кантора "Шова и съдружници" към Виктор Понта  за 181 439 леи представляват разходи, които не се основават на реални операции. По този начин е било извършено незаконно намаляване на данъчната база на адвокатската кантора "Шова и съдружници" и впоследствие той е изплатил на държавата по-малък данък с 51 321 леи. (едно евро се разменя за 4.42 румънски леи).

Правителството на Понта, което има стабилно мнозинство в парламента, оцеля след три вота на недоверие, последният от които през юни. Въпреки това той подаде оставка като лидер на Социалдемократическата партия.

Отказът на Понта да се оттегли от премиерския пост се разглежда от инвеститорите като спънка пред Румъния в борбата ѝ срещу корупцията по високите етажи на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?