Вилнюс: Русия може да нападне трите балтийски републики за по-малко от 24 часа

Вилнюс: Русия може да нападне трите балтийски републики за по-малко от 24 часа

Русия разполага с потенциал да извърши нападение срещу балтийските държави за по-малко от 24 часа, с което ограничава възможностите на НАТО за отговор, освен ако не разполага в региона с военна сила. Това се констатира в огласения в понеделник годишен доклад на литовската разузнавателна служба за заплахите срещу страната, предаде Ройтерс.

Според документа Русия е увеличила през миналата година военния си потенциал в Калининградска област - руска територия между Полша, Литва и Балтийско море - с което е съкратила срока за извършване на успешна атака срещу Естония, Латвия и Литва и се е сдобила с капацитет да предотврати изпращането на подкрепление от НАТО. Руснаците са разположили в Калининградската област изтребители "Су-30" и ракетни системи, които могат да поразяват кораби навсякъде из Балтийско море, отчита докладът.

"Това е сигнал към НАТО да подобри скоростта на своите решения", каза литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис при представянето на документа. Времето за реакция на НАТО "не е толкова кратко, колкото трябва да бъде", предупреди той, цитиран от Ройтерс.

Директорът на Департамента за национална сигурност на Литва Дарюс Яунишкис заяви, че политиката на Москва да създава благоприятен облик за себе си тревожи Вилнюс.

Той поясни, че има предвид насочената към Запада руска пропаганда чрез вестници, телевизии, интернет и социални мрежи да представя Русия в благоприятна светлина. Топ разузнавачът посочи, че само през 2016 г. Русия е произвела 1500 часа видеоматериали (документални филми и програми в различни жанрове, вкл. анимационни филми), преведени на десет чуждестранни езика.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова доклада на литовските спецслужби проява на "истерична русофобия", предаде ТАСС.

Песков отбеляза, че подобна реторика не е от полза на народите на трите бивши съветски републики, нито на рускоезичното население там. Русия винаги се е изказвала за поддържането на добри отношения с Литва. Необходимо е време и политическа воля за "намаляване на пропагандисткото антируско напрежение", за да могат "народите на тези страни да получават обективна информация", каза още говорителят на Кремъл.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?