Винетките запазват цените си и през 2013 г.

Цените на винетките за пътуване по републиканските пътища остават същите и през изборната 2013 г. Това е заложено в държавния бюджет, съобщи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) по време на форум на строителната камара.

Цената на стикерите не е променяна от 2010 г. В момента годишната винетка за лек автомобил е 67 лв. Най-висока е цената за годишния стикер за тежкотоварните камиони – 1300 лв. Годишно приходите от винетки в бюджета са около 200 млн. лв.

Агенция “Пътна инфраструктура” ще иска с 280 млн. лв. повече пари през 2013 г. спрямо сегашния бюджет от 220 млн. лв., съобщи още Лазаров. Средствата са необходими за осигуряването на съфинансирането за строителството на магистралите “Тракия” и “Марица”, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация през 2013 г., както и на “Струма”. Съфинансиране е нужно и за ремонта по програмата “Транзитни пътища V”, както и по оперативна програма “Регионално развитие”.

Двойно е намалял бюджетът за пътища по времето на управлението на ГЕРБ стана ясно още от предложената справка. Най-много пари за ремонт са усвоени през пиковата 2008 г. - близо 400 млн. лв. За сравнение за тази година средствата са едва 112 млн. лв., а през 2010 г. в ремонт на пътища са вложени 200 млн. лв.

В същото време около един милиард лева са необходими за рехабилитация и ремонт на 14 хиляди километра, което е около 70% от републиканската пътна мрежа, отбеляза Лазаров.

Споделяне

Още от Бизнес