Винопроизводители не желаят да инсталират измервателни уреди за контрол

Винопроизводители не желаят да инсталират измервателни уреди за контрол
Над 100 винопроизводители от цялата страна се обявиха срещу въвеждането на Наредба № 3 на Министерство на финансите, задължаваща ги да инсталират измервателни уреди за контрол. Те връчиха протестната си декларация на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в неделя, непосредствено след откриването на международната изложба "Винария" в Пловдивския панаир.

Винопроизводителите смятат, че въвеждането на наредбата ще ги обрече на фалит в условията на криза, а изчисленията им сочат, че при намалели с близо 50% продажби, инвестицията, която трябва да направят, ще е между 50 до 100 хиляди лева в зависимост от размера на избата.

Целта на Наредба № 3 е да осигури еднакво поле за игра за всички, така че да не може едни да избягват плащането на акцизи, а други не, каза от своя страна министър Трайков. Той добави, че притесненията за цената на оборудването са известни и Министерството на финансите е предвидило пробен период. През това време ще се види как действа наредбата и как ще се отрази на малките фирми, и след това, ако се наложи, може да се преразгледа въпросното изискване.

Производители на вина, подкрепени от регионалните лозаро-винарски камари в Пловдив и във Варна, се готвят да сезират главния прокурор и да оспорват наредбата пред ВАС.

Според тях прилагането на наредбата е разрез с българското законодателство и ще постави в риск българското винопроизводство, тъй като ще натовари финансово фирмите и не е изключено някои да фалират.

Споделяне

Още от Бизнес