Висока избирателна активност на президентските и местни избори в Афганистан

Изборният ден премина спокойно, над 350 хиляди военни и полицаи охраняваха вота

ЕПА/БГНЕС

Висока избирателна активност беше отчетена на президентските и местни избори в Афганистан. Лошото време и заплахите на талибаните не изплашиха хората и те излязоха да гласуват. Денят мина сравнително спокойно, а изборният ден беше удължен с час, предадоха агенциите.

Това е първият шанс за демократично предаване на властта, след като през 2001 г. беше свален режимът на талибаните.

За охрана на вота, който талибаните заплашиха да провалят, бяха мобилизирани над 350 хиляди военни и полицаи. Въпреки опасенията за сигурността, и да не се повторят масовите фалшификации от изборите през 2009 г., много от 12-те милиона избиратели упражниха правото си на глас.

"Дойдохме да гласуваме за честен президент, който ще работи за страната. Не ни е страх от никого", казва Абдул Матийн, жител на Кандахар.

Жените също не се изплашиха и гласуваха, макар че през последната година побоите и други издевателства срещу тях са все по-чести. "Дойдох да избера собственото си бъдеще", заяви Рахила Джан от Херат.

"Хората се редят на опашки в цялата страна. Това е знак и проява на зрелостта на народа на Афганистан. Те съзнават, че и собствената им съдба, и бъдещето на страната е в техните ръце", коментира Ят Кубис, специален представител на ООН.

Преброяването трябва да покаже дали някои от осемте кандидати за президент е преминал 50% или както се очаква ще се стигне до втори тур на 28 май.

Основните претенденти за поста на Хамид Карзай, който няма право на трети мандат, са трима бивши министри. Това са икономистът Ашраф Гани,  Абдула Абдул, който остана втори на предишните президентски избори, и Залмай Расул, близък до сегашния държавен глава.

Тримата обещават, ако бъдат избрани, да договорят със САЩ до 10 000 военни да останат в страната и след като силите на НАТО се изтеглят до края на годината. Въпросът е ключов, защото от сигурността ще зависи и международната помощ, и решаването на другите важни проблеми като борбата с корупцията и търговията с дрога.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят