Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Висока вълна по Дунав приближава България и Румъния

Сърбия, Босна и Хърватия остават в плен на наводненията

0 коментара
Снимка: БГНЕС

С половин метър се е вдигнало нивото на река Дунав край Русе за денонощие. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Георги Георгиев. Нивото на реката край Русе към 11.00 часа в понеделник е достигнало 702 см спрямо условната кота "нула".

 

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров, цитиран от БТА, обясни, че е въведена първа степен – повишено внимание, за заплаха от наводнение. Тя се обявява, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 см. Втора степен се въвежда между 750 и 800 см, трета - над 800, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

 

В момента има разлив по участък от пътя под хижа "Приста" - в района срещу остров Люляка. Пътят до намиращите се там рибарски колиби е наводнен. В момента се прави дига от пръст и пясък в участъка, който води към ресторантите в района.

 

При много високи води има опасност от наводнение по ул. "Свети Димитър Басарбовски", по част от бул. "Тутракан" и в Западна промишлена зона - около устието на река Русенски Лом. Ако нивото на реката достигне около 800 см, водата ще започне да залива площадките на корабостроителницата и на пристанище "Русе-Запад".

 

Въпреки че нивото на реката леко спада при Ново село и Видин, Георгиев обясни, че висока вълна се очаква да премине през българския участък в края на седмицата - около 22 и 23 май. Тогава край Русе има вероятност водният стълб да стигне 800 см. По думите му засега няма признаци да се повтори ситуацията от 2006 г., когато край града бе отчетено ниво от 912 см спрямо условната кота "нула".

 

През следващите дни не се очаква във Видин да има критична ситуация, свързана с високите води на река Дунав, заяви при посещението си в понеделник във Видин министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Очаква се леко покачване на Дунав около 23 май, затова имаме готовност и добра комуникация с колегите, каза той. Във Видин е създадена добра организация, изградени са допълнителни защитни диги, за да не се стигне до критична ситуация, добави Йовчев.

Защитата на населението при високи води на река Дунав е областта, в която сме най-добре подготвени, каза той. Йовчев посочи, че това важи както при анализа на критичните инфраструктури, така и при анализа на риска и планове за действие при критична ситуация.

Нивото на река Дунав при Видин се понижи за последното денонощие с 19 сантиметра, височината на водния стълб днес е 810 сантиметра. При Ново село за последното денонощие нивото се е понижило с 22 см и днес е 738 см, съобщават от местната хидрометеорологична станция.

 

Виктор Понта: Водите, които идват от Сърбия, са изключително голяма опасност

 

Придошлите води, които идват от Сърбия, представляват изключително голяма опасност, заяви в понеделник румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Аджерпрес. Той изрази надежда това да не доведе до загуба на човешки живот.

 

На заседание на командването за извънредни ситуации Понта каза, че държавните институции са готови да изпълнят задълженията си. Той съобщи, че вицепремиерът Ливиу Драгня ще отиде в град Крайова, където ще бъде организирано регионално командване за координация на необходимите мерки в окръзите в южната част, заплашени от придошлите води на Дунав.

 

Румънските власти са обявили оранжев код за опасност от наводнения от река Дунав, валиден до 26 май. Според Ливиу Драгня няма риск от преливане на реката през защитните диги, но има риск за устойчивостта на дигите. Властите в Румъния очакват дебитът на Дунав да достигне 13 500 куб.м./сек. до 22 май. Според Драгня няма да се наложи евакуация на населението.

 

Драгня каза, че през последните дни румънските власти са получили много противоречиви данни от Сърбия и Босна, заради "дивото" развитие на метеорологичните явления там. "В един момент се появи сценарий, според който дебитът на Дунав е възможно да надвиши 17 200 куб.м./сек., което би означавало реката да прелее през дигите и да трябва да евакуираме десетки селища. Днес имаме сигурни данни, че прогнозният дебит е около 13 500 куб.м./сек.", каза Драгня. Той допълни, че дигите по поречието на Дунав са под наблюдение от два дни.

 

Снощи е бил наводнен ГКПП Бекет. Водата е 60 см и автомобилите не могат да се качват на ферибота, който прави връзка с България. Само ТИР-ове могат да преминават наводнения участък, а нивото на водата се покачва, съобщи телевизия Диджи 24.

 

В. "Евениментул зилей" съобщава, че мъж на 50 години от окръг Вранча в източна Румъния, който бе обявен за изчезнал в петък вечерта, е бил намерен мъртъв във водите на река Зъбала. Мъжът от село Нережу се е намирал в каруца с още двама мъже и се опитвал да прекоси реката, когато каруцата се преобърнала. Двамата му спътници успели да се спасят.

 

В. "Адевърул" съобщава, че в окръг Арджеш в южната централна част на Румъния проливните дъждове от петък срещу събота са наводнили 10 селища. В окръг Бузъу са се задействали свлачища, които застрашават 300-годишен манастир.

 

Нивото на водата в Обреновац спада, Белград очаква приливна вълна

 

Нивото на водата в най-силно засегнатия от наводненията сръбски град Обреновац пада, а евакуацията на населението продължава, съобщи началникът на оперативния градски център за извънредни ситуации Александър Марсенич. Той призова жителите на Обреновац, които са останали в домовете си, да не излизат от къщи, докато не пристигне помощ да ги евакуира и добави, че екипите за дезинфекция са на терена.

 

Ситуацията в района на ТЕЦ Костолац Б е под контрол и нивото на река Млава се понижава, заяви съветникът на директора на полицията Братислав Дикич. Вчера е бил поставен защитен насип с дължина 9 км, с цел да се защити топлоцентралата и цялото селище. Имахме подготовка за евакуация на населението, но то не бе евакуирано, тъй като нямаше потребност, каза Дикич.

 

Сръбското министерство на вътрешните работи съобщи, че на територията на Валево, Белград, Обреновац, Шабац, Пожаревац и Крагуевац голям брой пътни отсечки са непроходими за движение, но ситуацията на определени пътища постепенно се нормализира, пише белградският вестник "Данас".

 

Наводненията в Сърбия и Босна са най-ужасните през последните 120 години, десетки хиляди хора е трябвало да напуснат своите домове. Най-малко 12 са жертвите на наводненията в град Обреновац, на 30 км от Белград, докато още петима души са загинали в други части на Сърбия, пише вестник "Политика". Повече от 25 хиляди души трябваше да се евакуират заради водната стихия, наводнени са над 2 500 обекти, огромни са щетите, нанесени на селското стопанство. Около 11 процента от предприятията в Сърбия се намират в райони, в които има наводнения.

 

На призива на Сърбия за помощ се отзова целият свят. Спасителни екипи от 17 страни са ангажирани в помощ на наводнените райони с помпи с голям капацитет, с лодки и хеликоптери - от Русия, България, Словения, Германия, Австрия, Швейцария, Беларус, Унгария, Чехия, Македония, Черна гора, Хърватия. Различни помощи, храни, вода, обувки и дрехи пристигат от Европа, но и от по-далечни части на света.

 

Сърбия се готви за наводнение от река Сава заради водата, която може да се влее в нея от Хърватия и Босна. Доброволци и спасителни служби са поставили торби с пясък край Сава в Белград, Шабац и Сремска Митровица. Върхът на приливната вълна в Белград би трябвало да пристигне във вторник или сряда, пише вестник "Вечерне новости".

 

Наводненията в Босна и Херцеговина и Хърватия

 

В североизточния босненски град Добой, който беше засегнат от наводненията, водата се изтегли днес, а по градските улици остана голямо количество тиня и в ход е възстановяване на терена, съобщи МИА, позовавайки се на медиите на Република Сръбска. Добой вече не е в опасност от наводнения, а след оттеглянето на водата жителите чистят, изхвърлят мебели и кал от придошлата вода. По-възрастните жители на Добой, които помнят наводненията от 1965 г., казват, че водната стихия тогава не може да се сравнява с катастрофата, която са преживяли в предишните дни.

 

Наводнени села без жители - това е картината в източната хърватска област Славония, която се бори с най-големите досега наводнения, които отнеха един човешки живот, съобщи хърватската телевизия ХРТ. В Райево село е намерено тялото на един мъж, а две лица се смятат за изчезнали. Евакуирани са общо 15 хиляди души от Рачиновац, Райево село, Гунье и голяма част от населението на Бошня, Върбан и Дреновац.

 

От някои части на Славонски брод, които са застрашени от наводнения от Сава и от нова приливна вълна, са евакуирани около 400 души. В акциите по спасяване участват стотици членове на хърватската армия, полицията, Червения кръст.

 

Граничният пункт Босанска Дубица на босненската страна от границата на Хърватия с Босна и Херцеговина бе затворен за движение тази нощ след като мостът, свързващ двете страни над река Уна, се разцепи, съобщи агенция Хина. По-рано през деня граничните пунктове в Босански Шамац, Орашие и Бръчко, също на границата в Хърватия, като и два гранични пункта на границата със Сърбия бяха затворени за движение.

 

Ситуацията от босненската страна на региона Посавина е много тежка, като наводнителната вълна на река Сава е достигнала своя максимум. Части на гражданска защита и спасителни отряди правят всичко възможно, за да защитят оставащите укрепления, които реката още не е пробила. Ситуацията е критична в районите на Орашие, Домалевци, Бръчко и Билина.

 

В други части на Босна и Херцеговина местното население и спасителните отряди са изправени пред растящ брой свлачища. Стотици къщи бяха унищожени или тежко пострадаха и вече в тях не може да се живее.

 

Няма окончателни оценки за щетите, нанесени от наводненията, но президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че те надхвърлят 500 милиона евро само в сръбската част на Босна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.