Високи цени блокираха наемането на жилища в София

Едва 20 на сто от наемателите обитават апартамент повече от 2 години

Високи цени блокираха наемането на жилища в София

Високите наемни цени на жилищата в София блокираха пазара. Сключените сделки от началото на годината досега са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017, показват данните на "Адрес", обявени в понеделник.

Причината за това е, че в някои квартали цените са поскъпнали с една пета спрямо миналата година, докато в същото време доходите на наемателите остават почти без промяна. Това ги мотивира да купят жилище вместо да останат под наем, тъй като вноската по ипотечния кредит е по-ниска от наемната цена, показва анализът на агенцията. 

Проучване на друга агенция за недвижими имоти – "Антре", сочи, че едва 20 на сто от наемателите се задържат повече от 2 години в един апартамент в столицата. В изследването са участвали над 150 анкетирани наемодатели, които споделят и основни причини за прекратяването на договорите с наематели.

Близо половината от наематели (49%) прекарват около 18 месеца в наетото от тях жилище, а най-честата причина да го напуснат е покупката на собствено. В основата на това решение стои комбинацията от увеличаването на работните заплати, намаляването нивата на безработица и ниските лихви по кредитите, които провокират все повече потребители да се замислят за собствено жилище, коментират от "Антре".

Наемът на един тристаен апартамент може да е колкото неговата ипотека за период от 30 години. Това на практика е най-логичният аргумент за голямото търсене на жилище с цел покупка в столицата.

Вероятно заради постоянно намаляващият дял на квартирантите, все повече хазаи предпочитат краткосрочните наеми, където доходите могат да са с няколкостотин лева по-високи, посочват от "Антре".

Заради високите наеми все по-често се случва потребители да наемат дадено жилище за няколко месеца и да продължат да търсят по-рентабилни обяви. Факт е, че заради краткосрочните наеми и бързия поток на наемодатели ценовите нива на наемите нарастват значително през последните години, посочват от "Антре".

"Все по-забележимо е отварянето на ножицата между наемателите и наемодателите. Собствениците на имоти са повлияни от активния жилищен пазар и икономическия ръст в столицата, заради което част от имотите се предлагат на завишени цени", коментира Йорданка Рангелова, мениджър кантора "Наеми" в "Адрес". Тя допълни, че поскъпването не е обосновано заради промяна в търсенето и по тази причина сме свидетели на негативното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно реализиране на офертите и спад в броя на сключените сделки от началото на годината.

Цени

Голяма разлика в офертните наемни цени спрямо миналата година е осезаема. Средните наемни цени за двустаен апартамент вече достигат 750-800 лева, при 600 лева през 2017. При жилищата с две спални има сходна промяна – от 800-900 лева през миналата година, наемите вече са около 1000-1100 лева. Най-сериозно покачване има в кв. "Дружба", южните и източните райони.

"Наемодателите в момента са силните на пазара и често пренебрегват мнението на консултантите относно реалното състояние на този сегмент. Дори имаме случай, при който часове след срещата с нас, клиентът сам решава да коригира офертната цена с по-висока", дава пример Йорданка Рангелова.

От наематели към купувачи

Поскъпването на наемите, заедно с ниските лихви по кредитите, отдръпват клиентите от този пазар и ги превръщат в бъдещи купувачи, посочват от "Адрес". При настоящите банкови условия, месечните наеми често надвишават вноските по кредитите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока активност на пазара за
покупко-продажби през летните месеци на 2018.

"Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима“, пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес".

Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение. Обикновено това се случва в рамките на 3-4 месеца. С подобна краткосрочната заетост разходите по отдаването на апартамента растат, което може да доведе до допълнително покачване на офертната цена или оттеглянето му от пазара.

"Собствениците, които търсят по-висока доходност, се възползват от възможностите за краткосрочно отдаване чрез онлайн платформи, което носи своите последици за пазара. Част от апартаментите около Центъра и Централна гара се отдават основно за краткосрочно ползване, заради високия интерес към тези райони. По този начин количеството предлагани имоти за дългосрочен наем се ограничава", изтъква Йорданка Рангелова.

По думите ѝ обаче не са единици случаите, в които наемодателите се отказват от използването на онлайн платформи и се преориентират към дългосрочното отдаване. Основни причини за това са бързата амортизация на имота, разходите по поддръжка и почистване, както и липсата на свободно време за организацията на процеса.

От компанията прогнозират, че ако поскъпването на наемните цени се задържи през следващите месеци, търсенето ще продължи да се понижава и наемодателите ще се сблъскат със сериозни затруднения при реализиране на имотите.

"Ако станем свидетели на повече оферти на пазарни цени, интересът на наемателите ще се възвърне и това ще доведе до поетапно балансиране", казва Йорданка Рангелова. Тя съветва собствениците да се консултират със специалист и да съгласуват офертните цени с актуалното състояние на пазара. 

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?