Висш помощник на Заркауи арестуван дни преди изборите в Ирак

Ирак обяви, че е задържан водач на групировката на Абу Мусаб ал Заркауи, отговорен за множество от самоубийствените бомбени атентати в страната.

Самият Заркауи заплаши с ново аудиобръщение в неделя, че ще провали изборите на 30 януари и призова сунитите да не участват във вота.

Новината за задържането на двама водачи на групировката на Заркауи дойде малко след поредния атентат в столицата Багдад, в близост до офиса на премиера Ияд Алауи.

Сами Мохамад Саид ад Джаф, известен като Абу Омар ал Курди е признал, че е отговорен за 75 на сто от атентатите с коли бомби в Багдад от април 2003 г. насам, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Той е задържан на 15 януари, се казва в комюнике на иракското правителство.

Курди се смята за един от заместниците на йорданския екстремист Заркауи. Той е отговорен за 32 нападения с коли бомби, сред които атентатът срещу представителството на ООН в Багдад през юли 2003 г.

Другият арестуван е Хасан Хамад Абдула Мошен ал Дулейми, който отговарял за пропагандната дейност в мрежата на Заркауи. Той е задържан на 14 януари.

Дулейми съобщил на съответните служби, че Заркауи назначил Курди да ръководи нападенията срещу избирателни секции в Багдад, се посочва в комюникето. В документа са изброени подробно атентатите, в които е замесен Курди. Сред тях са нападението срещу централата на ООН в Багдад през юли 2003 г., бомбеният атентат срещу йорданското посолство и убийството на шиитския лидер Мохамад Бакер ал Хаким през август 2003 г., както и серия нападения срещу иракската полиция.

При обиски в Рамади, западно от Багдад, иракските власти са заловили между 14 и 16 януари Абдел Сатар Исмаил, който ръководи група от 60 терористи, информира АФП, позовавайки се на същото правителствено комюнике. Агенцията припомня, че в началото на януари многонационалните сили задържаха в Мосул Абдел Азиз Саадун Хамдуни, известен като Ага Абу Ахмад, един от близките сътрудници на Заркауи.

Шест дни преди изборите, Багдад отново бе разтърсен от мощна експлозия.

Седем полицаи и трима цивилни бяха ранени при атентат на пропускателен пункт близо до централата на Движението за национално съгласие на премиера Ияд Алауи, съобщиха световните агенции.

Алауи не е бил в офиса си в момента на експлозията.

При взрив на кола бомба на същото място в началото месеца загинаха четирима души. Отговорност за нападението пое свързаната с Ал Каида групировка Ансар ас Суна.

ББС припомня, че с наближаването на изборите на 30 януари, бунтовническите нападения из цялата страна се усилват, поради което да се прави предизборна кампания е почни невъзможно.

Американският посланик в Ирак Джон Негропонте каза в неделя, че се полагат сериозни усилия иракчаните да участват в изборите, но призна, че има проблемни зони.

Преходното правителство начело с Алауи обяви извънредни мерки за сигурност - полицейски час, затваряне на иракските граници за три дни около изборите и др.

Местонахождението на избирателните секции ще бъде обявено в последната минута; подготвени са масови логистични операции за сигурното пренасяне на изборните урни и книжа.

В неделя бунтовническият лидер Абу Мусаб ал Заркауи, който оглавява списъка на най-издирваните от властите бунтовници, декларира война на изборите.

Аудиозапис, излъчен по ислямистки уебсайт, приписвана на Заркауи, призовава сунитските мюсюлмани в Ирак да се борят срещу изборите.

Споделяне

Още от Свят