Вицепремиер и еврокомисар ще работят за премахване на роуминга и на Западните Балкани

Екатерина Захариева и Мария Габриел

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и еврокомисаря за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще работят заедно за отпадане на роуминга между страните от Западните Балкани и Европейския съюз.

 

На среща в София двете са обсъдили приоритетите на българското председателство и задачите пред българския представител в Европейската комисия.

 

Нашата амбиция е по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз /ЕС/ да имаме ясен план за държавите от Западните Балкани. С тези думи заместник министър-председателят се обърна към еврокомисаря, съобщиха от МвнР в петък.

Ясната европейска перспектива за всяка от шестте държави от Западните Балкани, желаещи да станат членове на ЕС, но и конкретни ползи за техните граждани, е общ приоритет както на българското правителство и председателство, така и на еврокомисаря Габриел.

 

Нашата цел е по време на българското председателство да представим пътна карта за отпадане на роуминга между Западните Балкани и ЕС, е заявила Мария Габриел.

Често в напредъка си към европейска интеграция тези държави срещат чисто технически пречки, така че перспективата за отпадането на роуминга между тях и ЕС ще бъде силен стимул да продължат пътя на реформите, е отбелязала министър Захариева.

Българският първи дипломат и еврокомисарят са обсъдили развитието на дигиталната инфраструктура с цел по-добра свързаност на Западните Балкани, както и насърчаването на жените от региона за професионална реализация като разработчици на софтуер и киберсигурността.


Шестте държави очакват от нас в ЕС да поемем конкретен ангажимент спрямо всяка от тях поотделно, е заявила министър Захариева и е посочила, че държавите-членки следва да сме откровени, а нашите съседи - последователни в усилията си към евроинтеграция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа