"Виваком" с ръст на приходи и печалба за шестмесечието

"Виваком" с ръст на приходи и печалба за шестмесечието

Ръст на приходите с 4.8 на сто до 453 млн. лв. и на печалбата преди данъци с 5.8 процента до 170.5 млн. лв. през първото шестмесечие на 2018 г. спрямо година по-рано, отчете "Виваком" във вторник.

Телекомът достига 30% пазарен дял в приходите от мобилни услуги, с общ брой клиенти на мобилни услуги от 3.053 млн., от които над 88% са на абонаментен договор. Делът на приходите от мобилен интернет в общите приходи от мобилни услуги продължава да се увеличава, като през второто тримесечие на 2018 г. достига 43% спрямо 35% за същия период на 2017 г. Принос за положителната тенденция има разширяването на покритието на 4G мрежата на телекома до 99% от населението.

"Виваком" запазва и лидерството си в предлагането на фиксиран широколентов интернет с 492 хиляди абонати, което представлява ръст от 9.0% спрямо същия период на предходната година . Над половината от абонатите използват високоскоростен достъп чрез оптичната мрежа на телекома, която вече покрива близо 1.150 млн. домакинства в цялата страна.

Операторът остава и номер 1 в предоставянето на най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV) – с 15.6% ръст на потребителите на тази услуга спрямо същия период на предходната година. 47.3% от общо 456 хиляди клиенти с абонамент за платена телевизия към края на първото полугодие на 2018 г. са избрали именно интерактивната телевизия.

През първото полугодие на 2018 г. инвестициите на компанията са в размер на 65 млн. лв. 66% от тях са за развитие на технологичната инфраструктура, допълва се в съобщението ѝ.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?