Вивиан Рединг: Решението за Шенген ще е политическо

Вивиан Рединг: Решението за Шенген ще е политическо

Решението за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство ще бъде политическо, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пред БНР.

“Решението дали България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство трябва да е единодушно на всички страни-членки на Европейския съюз... Въпреки че ЕК обяви, че са изпълнени всички технически критерии, подходът на страните-членки към решението ще е по-политически и се съмнявам, че ще се постигне единодушие“, каза още тя.

Според нея съществуват съмнения за независимостта на съдебната система в България и поради това е необходимо да се постигне взаимно доверие, което е в основата на всяко бъдещо политическо решение.

Рединг коментира и ситуацията с ромите в ЕС. "Много хора от по-бедните страни се опитват да идат в по-богатите. Това е част от правото на свободно движение. Ситуацията с ромите обаче е различна, защото където и да са - те живеят в голяма бедност. Ако конкретно на тях се откаже едно общо право на свободно движение – това вече е проблем. През 2010-а година гоненето на роми от Франция беше възможно заради недоброто законодателство за защита на индивидуалните права. Тогава ЕК свърши своята работа. Законодателството там беше променено и сега вече на всеки индивид се гледа като на гражданин“, каза тя.

Това, че ромите не могат да бъдат масово гонени обаче, не е достатъчно... Трябва да направим нещо за интегрирането им там, където живеят. Това е проблем на 12 млн. жители и за решаването му трябва воля и на страните, от които произхождат, и на тези, в които отиват. Всички страни-членки, както и вашата, вече ни представиха националните си стратегии и инвестициите, които трябва да се направят в тази посока. Част от проблемите, включително и в България, е липсата на координация на мерките“, допълни Рединг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?