ВКС не призна доказателствата по делото срещу Даниела Терзийска

Върховният касационен съд /ВКС/ реши днес да отмени изцяло решенията на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд по делото срещу Даниела Терзийска за убийството на 3-годишният ѝ син Петър, съобщиха от пресслужбата на ВКС.

Делото се връща на Софийската градска прокуратура за ново разследване.

Терзийска бе обвинена в убийството на детето си 16 март 2001 г. На 10 юни 2002 година апелативният съд прекрати делото срещу нея.

Според решенията на градския и апелативния съд, делото срещу Даниела Терзийска за убийството на сина ѝ Петър бе прекратено поради невменяемост на майката. Съдът призна доказателствата, че Терзийска е убила детето, но наказателното дело срещу нея бе прекратено, защото съдебно психиатрична експертиза доказа, че тя е невменяема и не може да носи наказателна отговорност.

Според ВКС, органите на МВР, и особено следствието и прокуратурата, са допуснали съществени процесуални нарушения в хода на разследването, довели до непълнота на доказателствата и необоснованост на изводите.

Касационните съдии са преценили, че законът е сериозно е нарушен, тъй като органите на досъдебното производство са насочили усилията си главно за установяване на психическото състояние на обвиняемата Терзийска и са изместили основното си задължение да установят по безспорен и категоричен начин главния факт по делото - извършено ли е престъпление с участието на Даниела Терзийска в него, както и други обстоятелства от значение за мотивите и отговорността ѝ, съобщават от съда.

ВКС приема, че нарушенията, допуснати от органите на МВР, следствието и прокуратурата, следва да бъдат отстранени, тъй като са от решаващо значение за установяване на обективната истина по делото.

Двамата защитници на Даниела Тарзийска - Рени Цанова и Деньо Проданов още от началото на процеса твърдяха, че прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства, че майката е убила детето си и от самото начало на процеса настояваха разследващите да работят и по други версии.

Споделяне

Още от България