Влаковете отново се движат през Хитрино

Полицейската охрана в селото остава, изписани са още четирима от ранените

Влаковете отново се движат през Хитрино

Частично и с ниска скорост е възстановено движението на влаковете през жп гара Хитрино, където на 10 декември при дерайлиране на товарна композиция с горива стана взрив, който отне живота на седем души и рани 29 души. От тях седмина остават в различни болнични заведения в стабилно състояние, а четирима пациенти са изписани в сряда. Жителите на пострадалото шуменско село се завърнаха по домовете си, а онези, чиито къщи бяха разрушени при експлозията, се настаняват в модерно оборудвани фургони.

Засега е възстановено движението само през един от коловозите на гарата в Хитрино, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура"(НКЖИ). Влаковете ще могат да минават с едва 15 км в час и няма да има възможност за срещи на композиции в гарата. Аварийните екипи и техника на НКЖИ продължават работа до пълното възстановяване на инфраструктурата.

Всички жители от селото, които са пожелали, са влезли в домовете си, имат и електрозахранване, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов по време на заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия.

Продължава полицейската охрана на селото, за да не бъдат допуснати кражби, а в тъмната част на деня в Хитрино ще патрулира противопожарен екип, който да следи за пожари.

Предстои да се сформират комисии, които да определят колко сгради са разрушени, колко подлежат на разрушаване или основен ремонт. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че след описване на щетите, ще се започне и възстановяване. По думите му ще се следи много внимателно как се разходват средствата за строителство и ремонт, за да не се възползват недоброжелатели от тях.

Народният представител на Реформаторския блок Настимир Ананиев от ДБГ каза пред БНТ по-рано през деня, че преди ден в парламента е обсъдена идея Комисията за бедствия и аварии да стане агенция към Министерски съвет и да се увеличи капацитетът ѝ. Такава агенция трябва да има достатъчно експерти и технически капацитет, защото инцидентът в Хитрино показа, че държавата няма специалисти по експлозии, в случая с пропилен, и такива се изпратиха от "Нефтохим – Бургас”, посочи Ананиев. Трябва да има подготвени кадри на държавата, и то достатъчно, смята депутатът.

Той коментира като странно обстоятелството, че машинистите, които са хора с опит, са навлезли с двойно по-висока от разрешената скорост в отклонението за гарата и повече от километър не са намалили, при положение, че са преминали край пет сигнализации. Влакът се е движел така, сякаш ще минава транзитно през гарата, а няма да спира, посочи депутатът и допълни, че разследването трябва да установи причините за това.

Виновните трябва да бъдат наказани, което обаче е работа на разследването и съда, каза още той. Рискът от преминаващи опасни товари през населени места се обследва и след изготвянето на съответния анализ ще се предприемат адекватни промени, посочи Ананиев, който е председател на транспортната парламентарна комисия.

Споделяне

Още от България