mediapool.bg Ти си това, което четеш

Влаковете с ново разписание от 12 декември

00:00 | 09 декември 2004 | 0 коментара

Нов график за движение на вътрешните и международните влакове влеза в сила от 12 декември, съобщиха от Българските държавни железници (БДЖ). Това ще стане едновременно с всички европейски железници.

С новото разписание се възстановяват някои международни връзки, които бяха прекъснати, заради ремонтни дейности. Така отново ще започне експлоатацията на четири международни пътнически влака по релацията София-Солун-София. Директен спален вагон ще има във влака София-Белград-Будапеща-Виена и обратно, както и във влака София-Белград-Загреб-Любляна и обратно. Възстановява се и международният влак Белград-София, Димитровград - Истанбул и обратно.

Назначени са и допълнителни пътнически влакове за дестинациите, превозващи много учащи се. Това са направленията Дупница-Благоевград и Карнобат-Бургас. За превоз на работници ще се движат повече влакове в посока Горна Оряховица-Бяла-Горна Оряховица, Бургас-Карнобат; Дупница-Благоевград-Дупница. Допълнителни влакове ще има и по направленията София-Банкя-София иПловдив-Асеновград-Пловдив.

Заради допълнителни спирания по-дълго ще пътуват някогашните експресни, днес фирмени влакове. Това са "Пловдив", движещ се по маршрут Пловдив-София-(Враца)Пловдив; "Златни пясъци", пътуващ София-Варна-София; "Янтра" - по направление София-Горна Оряховица-София; "Чайка", с дестинация София-Карлово-Бургас-София; "Слънчев бряг", движещ се по маршрут София-Пловдив-Бургас-София и "Диана", който тръгва от София до Пловдив-Ямбол-София.

Общо 25 влака ще пътуват по-дълго, но пък на други 33 се съкращава времетраенето.

Новото разписание е изготвено след маркетингово проучване, анализи, както молби и жалби на пътници, обясниха от БДЖ. Връзките в големите гари и часовете на пристигане и заминаване са съобразени с времевите характеристики на пътникопотока, преди всичко за обслужване на големи социални групи - учащи и работници.

От БСЖ препоръчаха всички пътуващи след 12 декември за по-сигурно да проверяват точния час на тръгване на влака, който ще ползват.

Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: