Властите отричат етническо напрежение в Самоков, ромите негодуват

Властите отричат етническо напрежение в Самоков, ромите негодуват

Местните власти в Самоков твърдят, че инцидентът, при който 17-годишно момче от ромски произход бе пребито до смърт, не е на етническа основа, а “сбиване между отделни младежки групи”. Полицейското присъствие в града е засилено и обстановката постепенно се нормализира.

Подобна е и тезата на държавното обвинение. От Софийска окръжна прокуратура съобщиха, че ще повдигнат обвинение за умишлено убийство в съучастие срещу четири задържани момчета. Събраните до момента доказателства сочат, че става дума за младежко сбиване, а не за етически сблъсък. Двама от тях са непълнолетни, а другите са навършили 18 години тази години.

Въпреки тези уверения заместник-кметът Христо Ярловски обяви, че от сряда ромите, ангажирани в програмата за временна заетост, са освободени от работа, за да се предотвратят евентуални сблъсъци. “Няма етнически елемент в този трагичен инцидент”, казаха общински съветници на партия “Евророма”. Кметът на Самоков Ангел Николов пък коментира, че нещата се раздухват прекалено от медиите.

В Самоков тече разследване за смъртта на Аспарух Илиев, починал във вторник вечерта след сбиване на младежи от ромски и български произход. Трагедията се разигра на централния площад в близост до полицейското управление.

Според кмета Ангел Николов момчетата, които вероятно са предизвикали сблъсъка, са от противоположния край на града и е съвсем възможно никога преди това да не са се виждали с Аспарух и неговите приятели.

Двете групички се сдърпали, като кавгата им бързо прераснала в меле. Ромите тръгнали да бягат, но били настигнати от българите пред заведение, което се намира в близост и до кметството в Самоков.

Към момента не е ясно какво точно се е случило, за да предизвика боя между двете групи. Знае се само, че Аспарух се е свлякъл на земята след удар, а пристигналите лекари от “Бърза помощ” само констатирали смъртта му.

В сряда полицията задържа четирима младежи, за които се предполага, че са участвали в сбиването. През целия ден Самоков бе настръхнал. Десетки роми излязоха, за да протестират и да искат възмездие за момчето и наказание за извършителите. До ексцесии не се стигна, защото в града бяха изпратени части на жандармерията.

15-годишният Райчо, който също е участвал в сбиването, трудно приема нелепата смърт на най-добрия си приятел. Майката на друго момче, пострадало при сбиването, заяви пред БНР, че за българите винаги има по-добра работа, а на ромите се предлага единствено ангажираност в чистотата.

По непотвърдена информация в ромските махали в Ихтиман и Кюстендил с мирни средства жителите им изразяват подкрепата си за роднините на починалото момче. Погребението му ще бъде в петък.

Инцидентът в Самоков идва само седмица след като в столичния квартал “Красна поляна” имаше масови безредици заради побой над 12 годишен ром. Тогава стотици цигани, които твърдяха, че скинари са набили момчето, излязоха по улиците в квартала с брадви, прътове, лопати и пр. и вилняха цяла нощ. Полицаите не се намесиха, за да потушат безредиците, при които имаше петима ранени, обърнати автомобили, кофи за смет и др. Във връзка с побоя полицията задържа четирима младежи от български произход. Четирима роми бяха арестувани за вандалщините.

И в Самоков, както в “Красна поляна” се намеси лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев. Той пристигна в града, за да успокои нажежилата се докрай обстановка. Дон Цеци заяви, че инцидентът е резултат от появилите се идеи на националистите на Боян Расате за създаване на национална гвардия. Кънчев след това обясни, че етническо напрежение в страната няма и двата етноса съжителстват добре.

Започнали са обиски, претърсвания и изземвания, след което материалите ще бъдат докладвани в Софийската окръжна прокуратура.

Трима непълнолетни роми задържани за побой

Междувременно тримата непълнолетни роми, които пребиха плевенчанин заради 100 лева в индустриалната зона на областния град, в четвъртък са получили от прокуратурата мярка за задържане под стража за 72 часа.

Според новоназначения директор на ОДП -Плевен комисар Пламен Павликянов, в района няма етническо напрежение, регистрираните инциденти между българи и роми в Долна Митрополия и в Плевен са риминални случаи.

Ръководството на плевенската полиция проверява всички районни полицейски управления. По думите на комисар Павликянов трябва да се решат два основни проблема – липсата на полицейски служители в някои селища, както и извършването на ремонти на сградите, в които се намират РПУ-тата.

Ромите от Каварна се побратимяват с полските от Келце

На фона на обезпокоителните новини, свързани с ромската общност в последните дни, от Каварна долетя една по-различна. Местната ромска махала "Хаджи Димитър" ще се побратими с ромската махала в полския град Келце. Това стана ясно при посещението в Каварна на външния министър Ивайло Калфин, който откри новоасфалтирана улица и гостува в дома на ромско семейство.

Там той разговаря с група роми, които над 15 години работят в полския град Келце. Наети са в строителството, търговията, а някои дори са регистрирали фирми. Те се похвалиха, че откакто са паднали визите, нямат проблеми с пребиваването си в Европа.

Няма никакво основание да се заражда етническо напрежение в България, каза пред журналисти Калфин и изрази безпокойство от събитията в Самоков и София.

Недопустимо е български  граждани  - било роми или не роми, да се разхождат  с агресивен тон и брадви по улиците, каза министърът. Той изрази надежда институциите да си свършат работата и да намерят виновните, защото всички български граждани са равни пред закона.

Споделяне

Още от България