Властите в Бирма запечатаха ключови манастири

Властите в Бирма запечатаха ключови манастири

Силите за сигурност на Бирма запечатаха пет главни манастира в Янгон в опит да ограничат антиправителствените протести, ескалиращи от десетина дни и оглавени от будистките монаси, предадоха световните агенции в петък. Сред тях са и храмът Шведагон, около който се провеждаха протестните шествия през последните дни, и пагодата Суле, където също се събираха демонстранти. Около двата храма са разположени телени заграждения.

Малки тълпи са се събрали и в този ден около центъра на града, но са били разпръснати от войниците без изстрели, съобщават очевидци.

Официалните власти съобщиха за девет убити в четвъртък, 11 ранени демонстранти и 31 пострадали войници, когато силите на реда използваха сълзотворен газ и изстрели, за да разгонят протестиращите от улиците на Янгон. Сред тях е и японски журналист. В сряда данните бяха за един загинал.

Според австралийския посланик в Янгон Боб Дейвис броят на убитите вероятно е с десетки по-голям.

По улиците на Янгон постоянно обикалят военни камиони с високоговорители, които предупреждават хората да не протестират,защото иначе ще бъдат арестувани.

Затворени са магазините, търговските центрове и заведенията в града. Спрян е общественият превоз. Държавните служители получиха нареждане да не ходят в петък на работа.

Военната хунта в Мианма прекъсна основната интернет връзка на страната с чужбина, за да попречи на опозиционери да разпространят в глобалната мрежа снимки на кървавото потушаване на мирните протести от сряда и четвъртък, предадоха световните агенции.

Интернет кафенетата в страната са затворени. Никой не вдига телефона в офиса на най-големия интернет доставчик в Мианма. Според пожелал да остане анонимен представител на мианмарските пощи и телекомуникации е повреден главен подводен кабел, който осигурява интернет връзката на страната с чужбина. Надежден западен източник в Мианма каза, че достъпът до интернет и до имейлите е блокиран тази нощ по нареждане на хунтата.

Няколко частни вестника сами решиха да прекратят дейността си временно, предаде Франс прес. Редакциите им преустановяват временно дейността си заради усложнената обстановка в Янгон, където разпространението на вестници сега е невъзможно.

Японският премиер Ясуо Фукуда и китайският президент Ху Цзинтао изразиха готовност да си сътрудничат, за да подпомогнат международните усилия за намирането на изход от кризата в Бирма.

Япония заяви още, че ще направи официален протест заради смъртта на журналиста Кенджи Наджай, който е работил за базираната в Токио APF News.

В същото време стана ясно, че австралийската полиция е предотвратила нахлуване в посолството на Мианма в Канбера. По информация на Ройтерс близо 100 демонстранти, скандиращи лозунги в подкрепа на демокрацията, подпалиха флагове и устроиха седящ протест на улицата пред посолството, след като са били отблъснати от полицаи с кучета.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?