Властта изненадващо "сви" незаконната сеч под 1%

Нелегално били изсечени само 18 451 кубика през 2019 г., твърди министър Десислава Танева

Властта изненадващо "сви" незаконната сеч под 1%

Независимо че фейсбук е залят със снимки на тирове, които извозват вековна дървесина и прокуратурата изиска изрични проверки, държавата твърди, че сечта извън закона намалява и дори е под 1%, спрямо легалната.

"За 2019 г. е установена незаконно отсечена дървесина в размер на 18 451 плътни куб. м.", заяви в петък земеделският министър Десислава Танева по време на парламентарния контрол. Тя отговори на въпрос на депутатите Светла Бъчварова и Виолета Желева от БСП.

Данните на министъра изненадаха и скандализираха природозащитниците.

"По официални данни на Изпълнителната агенция по горите законно изсечената дървесина през 2019 г. възлиза на 6 692 046 плътни кубика. Смешно е да се твърди, че спрямо нея незаконната е едва 18 хиляди кубика", коментира пред Mediapool екоактивистът Атанас Русев. Посоченото от него действително съответства на разписаното в официалния регистър.

Проста сметка показва, че, ако данните на Танева са верни, незаконната сеч е едва 0.27% на фона на случващата се с благословията на горските.

Данните на Танева се бият и с посочените миналата пролет от Световния фонд за "Дивата природа" (WWF), според които годишният обем на незаконната сеч в България достига 2.4 - 2.7 млн. плътни куб. м. Това е между една четвърт и една трета от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 150 милиона лева годишно.

Пред депутатите Танева дори посочи още по-оптимистична картина за времето от 2016 до 2019 г., през които в по-голямата част на власт е третото правителство на Борисов. Тя обяви, че незаконната дървесина за това време е намаляла със 7 731 куб. м.

От думите ѝ излезе още, че от началото на годината до 27 септември, вследствие на контрола от Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия са установени над 11 000 нарушения, а 8.8 хил. куб. м. дървесина е била предмет на незаконна сеч, транспорт и съхранение.

Оптимистичните данни бяха изкарани докато Министерство на земеделието прави проверка, възложена от Върховната административна прокуратура по сигналите за сеч на над 2500 кубика вековни гори край Котел.

Любопитен детайл е, че тези гори се намират във вододайна зона, над изворите на десния ръкав на Медвенска река. Това е реката, която се влива в Луда Камчия.

Самите горски обявиха, че всичко е законно и по план. И изброиха куп ведомства, с които е съгласуван планът им за сеч, като Регионалната инспекция по опазване на околната среда, министерството на земеделието и др. "Не е проблем, че гората е 130-годишна. Всяка една гора се отглежда. Тази сеч, за която вие говорите, до 40 години ще започне да се възстановява", коментира в петък пред Mediapool инж. Ивайло Русев, директор на Държавно горско стопанство Котел.

Кой, как контролира?

Пред депутатите Танева посочи, че горските вече са в контакт с другите контролни институции по отношение на дърбодобива. Сключени били договори за сътрудничество с МВР, НАП, Агенция "Митници", ИА "Автомобилна администрация" и ИА "Главна инспекция по труда".

"Отлично сътрудничество се демонстрира и беше оценено в хода на проведената през 2020 г. в редица европейски страни операция "Аркадия", с насоченост срещу нелегалния дърводобив и транспортиране на дървесина, предмет на внос, износ и вътрешнообщностни доставки. България изпълнява изцяло разпоредбите на правно-обвързващото споразумение за предотвратяване търговията с незаконно добита дървесина – FLEG (Forest Low Enforcement and Governance)", каза още Танева.

Изградени били и се поддържат електронни системи за издаване на позволителни за сеч и превозни билети.

Въведен бил и текущ контрол чрез системи за постоянно видеонаблюдение на входовете и изходите на складовете за дървесина. Осъществяван е и текущ контрол върху транспортирането на обли дървени материали, чрез изискването тировете и камионите, извършващи превоза да са снабдени с GPS, проследяващи тяхното движение.

Опозицията обаче не остана доволна от отговора на министъра, отправяйки критики, че системата за проследяване не работи както трябва и поиска да разбере как се поддържа софтуера ѝ.

"Възможно е някъде да се получават проблеми, както при всички такива системи понякога се получава. Тези информационни системи се поддържат и надграждат“, увери Танева.

Министърът добива, че на сайта на Агенцията по горите се предоставя достъп до издадените позволителни за сеч и превозни билети на всички заинтересовани страни.

Споделяне

Още от България