Вместо исканото увеличение, ДКЕВР намали цената на газа

Вместо исканото увеличение, ДКЕВР намали цената на газа

Вместо да увеличи цената на газа, както искаше "Белгаргаз", Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали популистки цената с 0.0497%.

Така от 1 януари държавната компания "Булгаргаз" ще продава синьото гориво на крайните снабдители за 603.14 лева за хиляда куб. метра без акциз и ДДС. Намалението е с 0.30 лева за хиляда куб. метра газ, става ясно от решението на ДКЕВР.

В същото време "Булгаргаз" беше поискала увеличение на цената на синьото гориво до 615.35 лв. за хиляда куб. метра (с 2%) за да покрие недовзети приходи, съдебни разходи на дружеството и други надценки.

Искането на повишаването на цената на газа макар и незначително идва на фона на падащи цени на петрола, които са най-ниските за последните шест години и доведоха до срив на руската рубла.

Като аргумент за поскъпването от "Булгаргаз" посочват намаленият местен добив на газ, както и валутният курс на лева спрямо щатския долар.

ДКЕВР обаче смята, че държавната компания не са дали конкретна обосновка на разходите за съдебни такси и правни консултации и не признава искането за покриване на недовзет приход от предходни периоди.

На тази база енергийният регулатор приема незначително намаление на цената на природния газ за първите три месеца на 2015 г.

Решението може да бъде обжалвано в 14 дневен срок пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от Бизнес