ВМРО алармира за контакти на ОМО Илинден - Пирин с ЕТА

ВМРО съобщи, че от няколко дни на обиколка в Югозападна България са евродепутати и представители на Европейския свободен алианс по покана на нерегистрираната и антибългарска организация ОМО Илинден - Пирин.

Според ВМРО при всички срещи с българските институции евродепутатът Бернад Джоан е изтъквал, че е представител на Баската сепаратистка организация ЕТА и не намира нищо смущаващо в исканията на ОМО Илинден -Пирин за откъсване на българска територия и присъединяването им към съседни държави..

Заедно с него са евродепутатите Гюнтер Дауен и Нели Майс, като целта им е да се запознаят на място "с потъпкване на правата на малцинствата в България", се посочва в съобщението от пресслужбата на ВМРО.

Подчертано е било, че ОМО и ЕТА, известна с методите си на бомбени атентати и насилие, са със сходни идеологии и виждания за правата на малцинствата и получаването от тях на политическа автономия.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че отдавна настоява пред българските институции да не бъде подценяван сепаратизмът, проповядван от ОМО Илинден.

"Както виждаме, днес доведоха ЕТА в България, а утре могат да поканят и Осама бин Ладен", казва Каракачанов.

В съобщението на ВМРО се допълва, че това е още един допълнителен аргумент, който ще бъде приложен към сигнала, който партията внася в понеделник в Главна прокуратура и Окръжна прокуратура - Благоевград по повод дейността на ОМО Илинден -Пирин. По-рано тази седмица Каракачанов сигнализира, че организацията събирала срещу заплащане необходимите ѝ 5 000 подписа, за да се регистрира като партия. За това свидетелствал ром от благоевградско, който бил получил 50 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?