ВМРО иска по-бързо гражданство за македонци и заплаши с протести

От ВМРО обявиха в понеделник, че правосъдното министерство е въвело изисквания за даване на българско гражданство, които възпрепятстват хиляди кандидати, и заплашиха с протести, ако въпросът не бъде решен.

 

Лидерът на партията Красимир Каракачанов обяви, че става въпрос предимно за граждани с етническо самосъзнание от Македония, Западните покрайнини, Украйна, Молдова и Албания.

 

"В министерството са измислени критерии, на базата на които е започнало спирането на преписките за българско гражданство. От хората се изисква документ, удостоверяващ техния български произход. Да искаш на един българин от Македония или от Западните покрайнини да ти донесе документ, че баща му, майка му или баба му и дядо му са българи, е най-малкото проява на неграмотност, коментира Каракачанов.

 

В началото имало изискване тези документи да бъдат предоставяни до две седмици.

 

По думите му това е довело до паника сред десетки хиляди хора, които са подали молби за българско гражданство.

 

Каракачанов каза, че е имал срещи по проблема с премиера Пламен Орешарски, с вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова, със Сергей Станишев, но практиката не била прекратена.

 

Лидерът на ВМРО предупреди, че ако въпросът не бъде решен, ще организират протести.

 

"Обидно е бюрократите да поставят преграда и да се съмняват в произхода на нашите съотечественици отвъд Осогово, коментира историкът акад. Георги Марков, според когото това е "поредното прекланяне пред Брюксел".

Споделяне

Още по темата

Още от България