Вносът на медицински изделия в ЕС е освободен временно от мита и ДДС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Вносът на медицински изделия в ЕС и Обединеното кралство от трети държави временно е освободен от мита и ДДС, обяви Европейската комисия в петък. Това трябва да улесни финансово снабдяването на медицинските специалисти с предпазни средства, тестове и апаратура в условията на пандемията от коронавирус.

Няма да се плащат мита и ДДС за маските и предпазните средства, но също и комплектите за изследвания, апаратите за вентилация и другото медицинско оборудване. Мярката ще се прилага за срок от 6 месеца с възможност за ново удължаване.

"В тази извънредна ситуация е жизненоважно медицинското оборудване и изделия да пристигат бързо там, където са нужни. Като освобождава от мита и от ДДС вноса на тези продукти от държави извън ЕС, Европейската комисия помага тези продукти да станат по-достъпни. Искам отново да изразя дълбокото си уважение и признателност към здравните работници в цяла Европа. Днешната мярка би трябвало да им помогне да получат оборудването, от което се нуждаят, за да се предпазват и да продължат да спасяват човешки животи", коментира Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

На 20 март 2020 г. ЕК покани всички държави членки и Обединеното кралство да подадат искане за освобождаване от мита и от ДДС на вноса на предпазни средства и друго медицинско оборудване от трети държави.

Днешното решение влиза в сила със задна дата - от 30 януари. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа