Внук на Нурсултан Назарбаев потърси убежище във Великобритания

Айсултан Назарбаев и дядо му Нурсултан

Внук на влиятелния бивш казахстански президент Нурсултан Назарбаев съобщи днес, че е поискал политическо убежище във Великобритания, като се оплака от натиск от страна на семейството си, предаде Ройтерс.

Айсултан Назарбаев, който сам се нарича Айсултан Рахат, обяви във Фейсбук, че вече се намира във Великобритания и чу се е скарал с дядо си и майка си, Дарига Назарбаева, която е председател на Сената на Казахстан.

Публикациите на Айсултан Назарбаев във Фейсбук през последните няколко години са доста непостоянни. Той призна, че преди е бил наркозависим, направи опит да влезе в контакт с политически противник на дядо си в изгнание, провежда дискусии на религиозни теми и отправя обвинения срещу много представители на елита на богатата на петрол страна.

Двадесет и девет годишният Айсултан Назарбаев, който е випускник на британската военна академия "Сандхърст", не бе открит за коментар.

Канцеларията на Дарига Назарбаева също отказа да направи изявление по темата, а говорителят на Нурсултан Назарбаев засега не отговаря на запитванията, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят