Водата и газът поскъпват, минималната заплата става 560 лв

Максималният осигурителен доход се вдига до 3000 лв

Водата и газът поскъпват, минималната заплата става 560 лв

Новата година започва с редица промени. Водата в страната поскъпва със средно 10%, а увеличението на цената на газа е 3.5 процента. Минималната заплата се увеличава до 560 лв, а максималният осигурителен доход става 3000 лева, което е увеличение с 400 лева.

Най-скъпа остава водата в Шумен, където за кубик ще се плащат 3.40 лева. Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца. В столицата за кубик ще се плащат 2.60 лева.

В социалния сектор най-голямите промени са увеличението на минималната работна заплата с 50 лева и увеличаването с 10% на парите за заплати в бюджетния сектор. Ръстът на минималната заплата ще засегне близо 450 000 души по предварителни изчисления на социалното министерство.

В средното образование заплатите се увеличават с 20 на сто. Минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лева, на педагогически специалисти 920 лева, на старши учител и старши възпитател 955 лева. В системата на образованието за тази година са предвидени и 39 милиона лева за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.

Предвижда се от 1 юли таванът на пенсиите да се вдигне на 1200 лева. От същата дата се предвижда всички пенсии, отпуснати до края на 2018-та, да се увеличат с 5.7%. Минималната пенсия става 219 лева и 43 стотинки.

В сила влиза електорнната винетка, която в началото няма да е задължителна. Неизтеклите хартиени стикери продължават да важат, но се препоръчва да се преобразуват в електронни, за да не се подлагат шофьорите на контролни процедури.

Данъкът за моторните превозни средства за 2019 г. вече се изчислява по нова формула, която включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?