Водата в наводнените райони на Англия започва да спада

За първи път от няколко седмици се забелязва спадане на равнището на водата в засегнатите от наводнения обширни райони в Югозападна Англия и Уелс, съобщиха британски синоптици, цитирани от осведомителните агенции във вторник.

Към момента в около 270 района на страната е обявена опасност от наводнения, а само преди няколко дни те бяха над 400. Метеоролозите отбелязват, че сега под заплаха от частично заливане се намира източното крайбрежие, където стотици домове остават без ток.

В понеделник властите отмениха предупреждението за опасност от гибел на хора заради наводнения в долината на река Темза. Агенцията по околната среда все още съветва населението да проявява бдителност и предупреждава, че в някои райони нивото на водата може да остане повишено още няколко седмици.

Най-силно пострадало от стихията е графство Съмърсет в Югозападна Англия, където под вода още от края на декември остават десетки квадратни километри земя.

По данни на правителството общите щети от стихийното бедствие досега надхвърлят 630 млн. паунда (1 мрлд. долара). Оценявайки създалото се положение, британски политици не изключват, че за преодоляване на последиците от бедствието Лондон може в най-скоро време да се обърне за финансова помощ към ЕС.

Споделяне

Още от Европа