Водата в София поскъпва с 6% от 1 януари

Водата в София поскъпва с 6% от 1 януари

Водата ще поскъпне в 7 града на страната от 1 януари 2021 година, като най-значително ще бъде увеличението в София и Разград – с около 6%. Намаление на цените ще има в 16 града. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране, която одобри новите цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2021 г.

От 1 януари жителите на София ще плащат със 17 ст. по-скъпа вода, най-голямо е увеличението за жителите на Разград - 20 ст. повече за кубик. По-скромно увеличение в цените ще има във Варна, Пловдив, Перник, Плевен и Кърджали.

Най-голямо е намалението в Кресна - с 16.9%, и в Сливен - с 14 на сто, в Ямбол и Добрич - с 12-13% и във Видин - с близо 10%. В Добрич цената пада с 45 ст., в Сливен - с 43 ст., Ямбол - с 35 ст., Видин - 33 ст.

По време на заседанието на КЕВР пред сградата ѝ се събраха и протестиращи, които поискаха оставката на членовете на енергийния регулатор .

През 2020 г. КЕВР извърши цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г. За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.

Оценяването на дейността на ВиК операторите е извършено с прилагането на единна методика, с което се гарантира равнопоставеност между тях.  Същевременно настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г.

КЕВР няма и нормативна възможност да преустанови и/или забави вземането на решение за изменение на одобрените цени за 2021 г., защото съгласно нормативните изисквания това следва да се направи преди началото на ценовия период, за който се отнасят. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?