Водената от САЩ коалицията спусна въздушен десант в сирийската провинция Ракка

Водената от САЩ коалицията спусна въздушен десант в сирийската провинция Ракка

Международната коалиция начело със САЩ спусна с въздушен десант американски военни и съюзени с коалицията сирийски сили в района Табка, в сирийската провинция Ракка, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийските демократични сили (СДС).

Американските военни и сирийските им съюзници ще подкрепят настъплението на СДС срещу Ислямска държава в Ракка. Целта на операцията е превземане на стратегическия район Табка и възпиране на настъпващите към него сирийски войски, съобщи представител на СДС.

Десантните сили са превзели четири малки селища в района на запад от Табка и са прекъснали важна магистрала, свързваща провинциите Ракка, Дейр аз Зур и Халеб, съобщи СДС. Местен представител, запознат с операциите на СДС, заяви, че целта е била осигуряване на място за преминаване на силите, които пресичат река Ефрат с лодки. Той определи операцията като важно действие на коалицията и СДС във войната срещу Ислямска държава.

С помощта на въздушни удари и специални операции на водената от САЩ коалиция СДС обкръжават град Ракка, най-важния бастион на Ислямска държава в Сирия, припомня Ройтерс.

СДС включва влиятелната кюрдска милиция Сили за защита на народа, както и арабски групи. Те се опитват да обкръжат Ракка преди началото на очакваното нападение срещу града, който джихадистите използват като команден център за планиране на операции в чужбина. По-рано този месец воденият от кюрдите алианс прекъсна главния път към Ракка, отрязвайки града от север, изток и запад. Единственият начин за напускане на града в момента е по река Ефрат, която граничи с града от юг, отбелязва съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Споделяне

Още от Свят