Водеща представителка на италианската десница агитира за повишаване на раждаемостта

Джорджа Мелони

Когато през 2016 г. бременната в седмия месец Джорджа Мелони предложи да се бори за поста кмет на Рим, нейният съюзник Силвио Берлускони ѝ каза, че една майка не би могла да върши такава трудна работа.

Въпреки всичко тя се кандидатира и загуби - донякъде защото нейните съюзници консерваторите я изоставиха.

Две години по-късно те отново се обединиха, след като встъпиха в дясноцентристка коалиция за парламентарните избори на 4 март. Мелони настоява програмата им да включва и мерки за подпомагане на работещите майки и за насърчаване на хората да имат деца.

Нейната партия "Италиански братя", която води началото си от постфашисткото Италианско социално движение, е малък, но изключително важен компонент в тази коалиция, сочена от социологическите проучвания за фаворит да спечели изборите, но най-вероятно без да постигне работещо мнозинство.

"Първото нещо, което поискахме, беше да се изработи широкообхватен план за устойчива раждаемост и стимулиране на хората да стават родители, което е и сред приоритетите в нашата програма", заяви в интервю за Ройтерс Мелони, единствената жена, която ще бъде начело на някоя от водещите партии по време на изборите.

"Прекалено много жени трябва да избират между това да бъдат майки и да работят."

Откакто преди десет години стана най-младият министър в историята на Италия, 41-годишната Мелони пропагандираше твърдолинейни десни и националистически виждания, събрани в политическа програма под надслов "Италианците на първо място".

Тя отстоява становището, че ако раждаемостта в Италия продължи да намалява, след 30 години над 35 процента от населението ще бъде над 65-годишна възраст и един от стълбовете на третата по големина икономика в еврозоната, социалната система, няма да може да се справи с това.

"Ако с такъв вид дискриминация може да се сблъска жена като мен, която разполага с възможности, и може да се самоорганизира, когато стане майка, представете си как ще стоят нещата с някое момиче, работещо на временен договор в колцентър", каза Мелони по време на кампанията си за кмет, докато беше бременна.

Партия "Италиански братя", която според социологическите проучвания има подкрепа от около 5 процента, е по-малкият партньор в коалиция с формацията на Берлускони "Напред, Италия" и крайнодясната Северна лига.

Личният рейтинг на Мелони далеч изпреварва този на партията ѝ - той е над 20 процента и в някои проучвания горе-долу е изравнен с този на нейните съюзници в коалицията.

Тя е борбен и пламенен оратор, атакува имиграцията и глобализацията и говори по начин, който намира отглас сред работническата класа. Мелони е родена и израснала в работнически квартал на Рим.

Тя говори с гордост за опита си в италианската десница, подчертавайки, че е родена десетилетия след края на диктатурата по време на войната.

Мелони отстоява тезата, че италианците трябва да имат предимство пред имигрантите при достъп до социалната система и например предлага да се премахнат таксите в детските градини като мярка да се насърчи раждаемостта. Между 2008 и 2016 г. ражданията в Италия са спаднали със 100 000.

Политическите възгледи на Мелони са сходни с тези на лидера на Северна лига Матео Салвини, но докато електоралната база на СЛ е в индустриализирания север, "Италиански братя" са по-силни в централните части на Италия и в по-слабо развития Юг, за който партията предлага специален план за инвестиции, предвиждащ данъчни ваканции за компаниите.

Мелони и Салвини се противопоставиха на закона за легализиране на гражданските съюзи между хомосексуалисти и на предоставянето на гражданство на децата на имигранти, и често атакуват ЕС.

Техните националистически послания обезпокоиха финансовите пазари и Брюксел, а Берлускони реагира, като се представи за умерен политик, който ще удържа шумните си съюзници.

Той обеща Италия да запази еврото, към което Салвини и Мелони са враждебно настроени, както и да държи бюджетния дефицит в рамките на позволените от ЕС граници. Но партньорите в коалицията често имат разногласия по тези и други въпроси.

Мелони нарече еврото "валута, която може да рухне", а това според нея означава, че Италия се нуждае от план Б, но изрази мнение, че Рим не трябва да излиза от еврозоната едностранно.

Ако дясноцентристката коалиция спечели властта, първата по гласове партия в състава ѝ ще избере кой да е премиер. Това означава, че Мелони е малко вероятно да стане първата жена министър-председател на Италия, но тя очаква нейната формация да спечели над 50 места в парламента при сегашни 12.

Освен плана за насърчаване на родителството, предвиждащ и месечни парични стимули за родители на деца под шестгодишна възраст, "Италиански братя" искат мюсюлманските религиозни служби да се провеждат на италиански, а не на арабски, както и в училищата да бъде ограничен броят на чуждестранните ученици.

Родена над 30 години след края на Втората световна война, Мелони отхвърля свързването си с фашистката диктатура в Италия, заявявайки, че тази тема се "размахва като плашило" от противниците ѝ.

Най-малко две посолства на европейски държави в Рим нямат желание да се срещат с Мелони заради крайните тенденции в нейната партия, казаха официални източници, пожелали анонимност поради деликатността на темата.

Мелони обяви, че е разговаряла с дипломати от "всички основни страни съюзнички на Италия", както и че се е срещнала с посланиците на САЩ, Русия и Израел.

По думите ѝ сегашното лявоцентристко правителство е изкопирало нейно предложение масовата миграция през Средиземно море да се възпре, като се подпомогне либийската брегова охрана.

"Нарекоха ни ксенофоби, защото сме искали да се споразумеем с либийските правителства и сме призовали за морска блокада на либийския бряг, за да се спрат лодките - а после, когато министърът на вътрешните работи каза същото, го обявиха едва ли не за гений."

Тя признава, че между дясноцентристките съюзници има спорове и отношенията между тях имат своите "върхове и спадове", но те трябва да загърбят различията си.

"Ние сме единствените, които могат да дадат на Италия управление на патриоти, което да се грижи за интересите на италианците."

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа