Водно огледало с гранитни плочи ще разказва историята на Стара Загора

Центърът на града ще се обновява с още 7 млн. лв.

Част от проекта за обновяване на центъра на Стара Загора. Илюстрация Община Стара Загора

Водно огледало с гранитни плочи на дъното ще разказва историята на Стара Загора, фонтани от звук и светлина на площада, сцена под звездите, нов детски площад, зелени острови и т.н. Това са част от идеите, които предстои да се реализират с реконструкцията на пешеходната зона в Стара Загора. Тя ще струва близо 7 млн. лв., а средствата идват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Това е вторият етап от изпълнението на проекта "Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора". Реконструкцията обхваща площадното пространство около сградата на община Стара Загора и пешеходната зона по бул. "Цар Симеон Велики" от ул. "Хаджи Димитър Асенов" до бул. "Св. Патриарх Евтимий".

За изпълнител на обекта е избрано обединението ДЗЗД "Красива Стара Загора", което е регистрирано в Бургас. Водещ партньор в него е бургаската фирма "Тийм инженеринг" ЕООД, а другият участник е "БИАД -С" ЕООД от София.

Заради началото на ремонта ще бъде променено и традиционното място за отбелязване на празника на града - 5 октомври. Тържествата тази година ще са в парка "Пети октомври".

Фонтани от звук и светлина на площада

Ремонтът на площада на Стара Загора трябва да бъде направен за 90 календарни дни срещу близо 1 млн. лв.

Той включва поставяне на настилка от гранит с голяма здравина и трайност, под формата на каменни плочи.

В западната част на площада ще бъде изградена ниска сцена със 7-8 стъпала към площада. Те ще са и места за сядане, за да се използва пространството и като зона за почивка и срещи. На площада ще бъдат поставени и нови пейки, ще бъдат засети дървета.

И в центъра на Стара Загора, както и в други големи градове, ще има от т. нар. сухи фонтани, излизащи директно от земята. Подобни атракции се появиха при ремонтите на централните части на повечето големи градове. Както на други места, така и старозагорските фонтани ще имат звук и светлина.

Предвижда се преустройство на стълбите южно и източно от сградата на общината, изграждане на нова междинна площадка с вкопани кашпи за дървета и коледна украса.

И след реконструкцията на площада ще остане пластиката, изобразяваща птицата Феникс. Тя ще е на повдигнато ниво спрямо котата на площада и ще е основен акцент в светлинното решение на площада, е посочено в съобщението.

Нов детски площад със забавления

Ремонтът на пешеходната зона по бул. "Цар Симеон Велики" от ул. "Хаджи Димитър Асенов" до бул. "Св. Патриарх Евтимий" трябва да приключи за 270 календарни дни и ще струва 5.9 млн. лв.

Настилката на улицата ще е от гранит под формата на павета и каменни плочи.

Предвижда се подобряване на пространствата около жилищните сгради и цялостно реорганизиране на търговските обекти. Ще бъде осигурен и достъп за хора в неравностойно положение и майки с колички.

В самото начало на участъка от ул. "Хаджи Димитър Асенов" до бул. "Митрополит Методи Кусев" ще има монумент, зад който ще започне зелена зона с линия от висока растителност, чешма, пейки, а в оста на главната пешеходна улица ще бъде обособена рекреационна зона.

В пространството пред хотел "Верея", на юг от главната улица, в средната зона ще бъдат поставени нови столчета за отдих, а от двете им страни ще се обособят ивици за свободно преминаване.

Заетите от заведенията площи, ще бъдат позиционирани изцяло по периферията на улицата. Настилката ще бъде ремонтирана като варовикът ще бъде заменен с мрамор.

Предвижда се поставяне на няколко информационни мултимедийни табели, които да осведомяват жителите и гостите на града за културно-развлекателната програма.

В зоната от бул. "Митрополит Методи Кусев" до бул. "Руски" ще бъдат разположени надлъжно три различни функционални зони - централна ос, рекреационни пояси и периферна ивица. Предвидено е вкопаване на две метални релефни плочи – с градоустройствените схеми на античния град Августа Траяна и на град Стара Загора, проектиран от Лубор Байер.

Пред Областната управа ще се обособят места за организиране на събития, концерти и други масови изяви.

Пред сградата на бившия "Електродом" ще бъде оформено ново площадно пространство на нивото на улицата. На площада ще има квадратни зелени острови, в част от които са предвидени нови дървета. Акцент в зоната ще бъде ново водно огледало с релефни гранитни плочи на дъното, които ще изобразяват различните епохи от историята на града.

В зоната от ул. "Кольо Ганчев" до бул. "Патриарх Евтимий" е предвидено пространство за детски площад с подходяща настилка и вградени осветителни тела, като се създава естествена връзка между пешеходната зона, парка и училището "Васил Левски".

На изток от площада ще се развие пространство за игри с щамповани очертания върху настилката и две бетонни тенис маси. В най-източната част на зоната ще има озеленена зона, която да играе ролята на естествен буфер и завършек на пешеходното пространство. Между зелените острови ще бъдат разположени осветени пейки.

Предвижда се поставяне на антипаркинг елементи към бул. "Патриарх Евтимий", както и пред училище "Васил Левски".

Споделяне

Още от България